
Press Release 

The Secretary General for Religious Affairs in his letter (Ref 2692/22-12-2014) asked Erudite 

Mufti of Komotini, Erudite Mufti of Xanthi, and Erudite locum tenens of the Muftiate of 

Didymoticho five questions, requesting a ͞wise reply in accordance with the Holy Quran and 

the Sacred Islamic Law (Sharia)͟, as provided for in Article 5 of Law 1920/1991. 

It has taken two years of thorough study, communication and exchange of opinions between 

the Erudit Muftis and leading religious institutions of the Islamic world to establish the reply.  

The reply to the aforementioned five questions jointly drawn up by Erudite Mufti of 

Komotini, Erudite Mufti of Xanthi, and Erudite locum tenens of the Muftiate of Didymoticho, 

indicates that the Hellenic State respects the religious freedom of the Muslim minority in 

Thrace, as required by the Constitution (Article 13) and international treaties. The reply also 

indicates that the respect for religious freedom demonstrated by our country is in 

accordance with the way that Islam –through legal opinions (fatwas) by Muslim jurists and 

scholars – perceives its relations with states, such as Greece, whose Head is non-Muslim and 

where Muslims do not represent the majority of the population.  

The questions and replies jointly drawn up by Erudite Mufti of Komotini, Erudite Mufti of 

Xanthi, and Erudite locum tenens of the Muftiate of Didymoticho are as follows: 

Question 1: Is the writing (translation) and reading of the Holy Quran in a language other 

than Arabic allowed? 

 

Answer to Question 1: On October 10, 2007, the Muftiate of Egypt published the following 

text (no. 489) on this subject: Transliterating the Holy Quran in an alphabet other than the 

original is allowed provided that certain rules are taken in compliance and adequate 

measures are taken, although there is always the possibility of alteration in the 

pronunciation of a verse. These rules of transliterating and vocalizing the Arabic language in 

another language must be mentioned in the preface of the Quran and not separately. The 

transliteration of the Holy Quran may be carried out exclusively by a specialized committee 

whose members have a perfect knowledge of both languages in order to check to what 

extent the rules of transliteration and vocalization convey the concepts of the Holy Quran.  

 

Question 2: Is teaching the interpretation and the concepts of the Holy Quran in a 

language other than Arabic allowed? 

 

Answer to Question 2: The interpretation and teaching of the concepts of the Holy Quran in 

any language is allowed because this is the only way to understand and to convey the 

message of the Holy Quran to humanity. However, literal translation of the Holy Quran in 

any language is impossible and this is one of the miracles of the Holy Quran as well as proof 

that it is the Word of Allah.   

 

Question 3: Is the appointment of a Mufti by a State whose Head is non-Muslim allowed? 

 

Answer to Question 3: There is no restriction as to who has a right to appoint a Mufti 

provided that specific conditions are fulfilled, such as competence, ethos and necessary 

knowledge on Islam and on the application of Sharia.  



On the matter of the appointment of a Mufti the Muslim jurists and scholars of Sharia did 

not establish as a condition that the person appointing him is a Muslim, and their position 

on this matter is neutral. 

The appointment of a Mufti by the Head of the Hellenic Republic, who is non-Muslim, is in 

accordance with Islam and this cannot be questioned or be a problem provided that he 

qualifies as competent for the position of Mufti as agreed and decided by Muslim scholars of 

Islam of Greek citizenship and by the State.  

 

Question 4: Is a Mufti appointed by a State whose Head is non- Muslim allowed to appoint 

Imams? 

 

Answer to Question 4: If the appointment of the Mufti is lawful and in accordance with the 

conditions laid down in the Answer to Question 3, the Mufti has the right to appoint Imams, 

hatips, muezzins in Mosques as well as Quran teachers in Mosques and in after-school 

Quran study classes.  

 

Question 5: Is a Mufti, an Imam or an Islamic religion teacher (Quran teacher) allowed to 

receive a salary by a State whose Head is non-Muslim? 

 

Answer to Question 5: As long as the conditions laid down in Answers to Questions 3 and 4 

have been complied with, and the State provides that they will be employed as public 

servants, meaning that they will be paid by the State, there is no impediment to that. A State  

- with a non-Muslim Head - which with due respect to equal rights among religious 

communities recognizes and pays the salaries of Muftis, Imams and Quran teachers who 

support Islam and serve the faithful people of Allah, is to be praised.  

 

 

 


