Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Erasmus+»

Το «Erasmus+» είναι το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, Δραστηριότητες Νεολαίας, κτλ).

Το Πρόγραμμα δομείται σε 3 βασικές Δράσεις για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία:

Προτεραιότητες του Προγράμματος

Ένταξη και πολυμορφία

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της πρόσβασης, της ένταξης, της πολυμορφίας και της δικαιοσύνης σε όλες τις δράσεις του.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε τη σημασία της ψηφιακής εκπαίδευσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που χρειάζεται η Ευρώπη. Σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση (2021-2027), το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη στήριξη αυτής της προσπάθειας για τη συμμετοχή εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών, εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, νέων και οργανώσεων στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Περιβάλλον και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Το περιβάλλον και η δράση για το κλίμα αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Ε.Ε. τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Το Πρόγραμμα «Erasmus+» θα αποτελέσει βασικό μέσο για την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή και για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και πέραν αυτής.

Συμμετοχή στον δημοκρατικό βίο, κοινές αξίες και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά

Το πρόγραμμα «Erasmus+» αντιμετωπίζει την περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες του και την έλλειψη γνώσης τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να τους βοηθήσει να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της κοινότητάς τους ή στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο.

Εθνική Αρχή του Προγράμματος

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η Εθνική Αρχή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Erasmus+», το οποίο θεσπίστηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/8171 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Νόμιμος εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τους τομείς «Εκπαίδευση και Κατάρτιση», ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος

Στην Ελλάδα για τον Τομέα «Εκπαίδευση και Κατάρτιση», το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος «Erasmus+». Το Ι.Κ.Υ. από το 1987 έως και σήμερα συντονίζει και υλοποιεί Ευρωπαϊκά Προγράμματα από το πρόγραμμα Erasmus το 1987 μέχρι και το Πρόγραμμα «Erasmus+» για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Από τον Μάιο  του 2021 σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό (ΕΕ) 2021/817 που θεσπίζει το Πρόγραμμα «Erasmus+» για τη δράση της Ένωσης στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, το Ι.Κ.Υ. ορίζεται εκ νέου ως η Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Επιτροπή Erasmus+ (Erasmus+ Committee)

Δυνάμει του Κανονισμού του Προγράμματος, συγκροτείται Επιτροπή (Erasmus+ Committee), η οποία χειρίζεται τόσο οριζόντια όσο και τομεακά ζητήματα. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν την αποστολή εκπροσώπων τους για την παρακολούθηση των συνεδριάσεων της επιτροπής αυτής ανάλογα με τα προς εξέταση θέματα στην ημερήσια διάταξη.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top