08-02-18 Η πρώτη συνεδρίασης της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των Α.Ε.Ι.
Την πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, η Επιτροπή για την μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των Α.Ε.Ι., που συστήθηκε με Πρόεδρο τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ, Νίκο Παρασκευόπουλο.
Σκοπός της Επιτροπής είναι η αποτύπωση αλλά και η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού κλίματος σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικά με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας στις οποίες ανήκει η αρμοδιότητα της ορθής τήρησης των συνθηκών λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Η Επιτροπή θα καταλήξει στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας.
Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές όλων των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας τους να καταγράψουν πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθένα ξεχωριστά ως προς την ύπαρξη κρουσμάτων μη τήρησης της ακαδημαϊκής ειρήνης στους χώρους του.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε:
«Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα μελετήσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Είναι μία επιτροπή που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση για να μελετήσει αυτό το θέμα και στην οποία συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίων διαφορετικών ειδικοτήτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας όπως και του Υπουργείου Παιδείας. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, προεδρεύει αυτής της Επιτροπής. Επίσης, συμμετέχει και εκπρόσωπος της Εισαγγελίας. Η πρώτη συνεδρίαση είχε έναν εξαιρετικά πλούσιο προβληματισμό. Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε κανένα αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα Πανεπιστήμια για να κατανοηθούν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα, τα οποία είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα προβάλλονται στον δημόσιο λόγο».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε:
«Οι στόχοι, καταρχάς, δεν είναι να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που θα εμφανίζεται ένα πρόβλημα παραβατικότητας ή οτιδήποτε άλλο στο Πανεπιστήμιο. Αν το κάναμε αυτό, θα επεμβαίναμε και στην αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων αλλά θα παρεμβαίναμε και στη δουλειά άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Εμείς θέλουμε να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά ένα θέμα το οποίο έχει πτυχές, οι οποίες, αφ’ ενός είναι παρεξηγημένες –το είπε αυτό και ο Υπουργός- κι αφετέρου είναι και λίγο άγνωστες. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο στον κάθε πανεπιστημιακό χώρο, ούτε επίσης είναι το ίδιο μέσα στον χρόνο. Τα περιστατικά που μας απασχολούν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν στην δεκαετία του ‘80 ή του ‘90. Έχουμε νέα φαινόμενα, έχουμε κρίση, έχουμε διακίνηση ναρκωτικών, Όλα αυτά βάζουν νέα ειδικά θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε όλοι μαζί. Εμείς διαφωνούμε με τη φιγούρα του όποιου καθηγητή -δεν αναφέρομαι σε κανέναν συγκεκριμένα- ο οποίος κάνει μία καταγγελία και λέει αυτό συμβαίνει, το άλλο συμβαίνει, λες και ο ίδιος είναι απ’ έξω και είναι ανεύθυνος. Εμείς εδώ θέλουμε να δούμε πώς όλοι, ο φοιτητής, ο καθηγητής, ο οποιοσδήποτε διερχόμενος καθηγητής, ο αστυνομικός, ο καθένας, θα μπορεί να συμβάλλει ώστε η κατάσταση να γίνει καλύτερη. Γιατί αν δεν συμβάλλει ο καθένας και δείχνει απλώς κάποιον άλλον ως φταίχτη, τότε η κατάσταση στην πραγματικότητα θα συνεχίζεται. Ο ένας θα δείχνει τον άλλον και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να έχουμε το χάλι μας».