ratsismos 2 12 20

Λήξη προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο: “Enhancing inclusion capacity of educational organizations/ institutions providing VET with information and communication technologies (ICT)”

Κατά την τρέχουσα περίοδο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: “Enhancing inclusion capacity of educational organizations /institutions providing VET with information and communication technologies (ICT)”, στο οποίο η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ συμμετείχε ως εταίρος στο πλαίσιο μίας στρατηγικής σύμπραξης μεταξύ φορέων από 5 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Φινλανδία).
Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος ήταν:
α) να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να συμβάλλει στην προώθηση της ενταξιακής φιλοσοφίας και πρακτικής σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (σχολεία, φορείς) καθώς και στην καλύτερη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.
β) να υποστηρίξει εκπαιδευτικούς οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν μια περισσότερο ενταξιακή λογική.
γ) να αναπτύξει κατάλληλα εργαλεία αξιολόγησης του βαθμού και του τρόπου με τον οποίο σε κάθε δεδομένο οργανισμό αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες ως μοχλοί για την αύξηση της συνολικής ενταξιακής του δυναμικής.
δ) να αναδείξει καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών στο εν λόγω πεδίο &
ε) να αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών οργανισμών παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (σχολείων, φορέων) ως προς την προαγωγή της ενταξιακής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος:
Α) Διενεργήθηκαν 7 διακρατικές συναντήσεις εργασίας-ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων, οι οποίες επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα: i) παιδαγωγικής και διδασκαλίας, ii) τεχνολογίας και υποδομών, iii) δημιουργίας και διατήρησης δεσμών με την απασχόληση/αγορά εργασίας, iv) σύναψης συνεργασιών και συμπράξεων, v) εκπαιδευτικής ηγεσίας και vi) μεταβάσεων.
Β) Δημιουργήθηκε εξειδικευμένη πλατφόρμα παρουσίασης του προγράμματος, η οποία υποδεικνύει πιθανούς τρόπους αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του.
Γ) Συντάχθηκαν «Λίστες ενταξιακών δυνατοτήτων/ευκαιριών», οι οποίες απευθύνονται σε 3 διαφορετικές ομάδες χρηστών (εκπαιδευτικούς, διευθυντές και υπευθύνους ένταξης). Οι λίστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και σχολεία με στόχο την αξιολόγηση του βαθμού, στον οποίο οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται αποτελεσματικά τόσο ως προς την αύξηση των ενταξιακών δυνατοτήτων τους όσο και στην ανταπόκρισή τους στην ετερογένεια των αναγκών όλων των χρηστών (π.χ. μαθητών/εργαζομένων).
Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα: https://www.eicon-project.eu/

 

02-12-20  3η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία «Όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι»

To 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αποσκοπώντας να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού επί ζητημάτων αναπηρίας και να προάγει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.  Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. αποστέλλει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της αναγκαιότητας άρσης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας. Το μήνυμα αυτό αποτυπώνεται στην παρουσίαση με τίτλο: « Όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι» που επιμελήθηκε  η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες και έργα μαθητών και μαθητριών σχολικών μονάδων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Στόχος της παρουσίασης είναι, αφενός, να ενώσει τις φωνές όλων των μαθητών και μαθητριών ενάντια σε κάθε μορφή αποκλεισμού και υπέρ της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, αφετέρου, να παρουσιάσει καλές συνεργατικές πρακτικές με έμφαση στην ενταξιακή εκπαίδευση. 

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά και να συγχαρούμε όλους και όλες τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες ανά τη χώρα που μας έδωσαν την ευκαιρία να  απολαύσουμε τις ατομικές και συλλογικές εργασίες τους, τιμώντας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την 3η Δεκέμβρη και διεκδικώντας το δικαίωμά τους για πρόσβαση σε μία ποιοτική εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια στη μάθηση.

Με τον δικό τους μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο και με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, οι μαθητές, πράγματι, ενώνουν τη φωνή τους για να θεμελιωθεί ένα σχολείο ανοιχτό σε όλα τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία. Ένα σχολείο που δίνει αξία σε όλους και δεν διαχωρίζει τους μαθητές στη βάση των ατομικών τους διαφορών που αφορούν τις ικανότητες, το φύλο, την κοινωνική τάξη, την εθνότητα ή τον τρόπο μάθησης. Ένα σχολείο που αναγνωρίζει και προκρίνει την προσπάθεια και τη συμμετοχή στην καθημερινή του ζωή και λειτουργία, παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές μας να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, να αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία, να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να κατανοήσουν τις υποχρεώσεις τους ως ισότιμα, ενταγμένα μέλη μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Με τις εξαιρετικές τους δημιουργίες οι μαθητές μας εκφράζουν και διεκδικούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, να αναλαμβάνουν ευθύνες,  να συνδημιουργούν δίχως να απαιτείται να χάσουν την ταυτότητά τους  και κυρίως, να αλληλοεπιδρούν αρμονικά στο παιχνίδι της κοινωνικής διαπραγμάτευσης ως «τωρινοί αλλά και ως αυριανοί ενήλικες πολίτες σε δράση».

Από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

του Υ.ΠΑΙ.Θ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top