05-05-17 Πρώτη Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών Ελληνικής Γλώσσας
Με τη συμμετοχή 110 εκπαιδευτικών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας από 13 χώρες, διεξήχθη μεταξύ 27-30 Απριλίου, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στην Οδησσό της Ουκρανίας, η 1η Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών Ελληνικής Γλώσσας. Υπεύθυνοι για την διοργάνωση του συνεδρίου, ήταν το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Ζουράρι, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού την οποία εκπροσώπησε ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας κ. Δημήτρης Πλευράκης, το γραφείο Συντονίστριας εκπαίδευσης της Μαριούπολης με την στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Οδησσό, καθώς και το κοινωφελές Ίδρυμα Παντελή Μπούμπουρα.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Εθνικό Ευεργέτη Αντώνιο Φ. Παπαδάκη, ήταν να έρθουν κοντά όλοι οι διδάσκοντες και διδάσκουσες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην διάδοση του ελληνισμού, σε μία περίοδο κατά την οποία ουσιαστικά αυτός βάλλεται.
Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Ζουράρις κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ξεκίνησε τον λόγο του με αναφορά στο γνωστό απόφθεγμα του Διονυσίου Σολωμού « Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα», για να τονίσει στη συνέχεια πως ο αγώνας για την ελευθερία ξεκίνησε στον χώρο του συνεδρίου που αποτελούσε την έδρα της Φιλικής Εταιρείας, ενώ ο αγώνας για την διατήρηση της γλώσσας στο εξωτερικό, στηρίζεται στις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών οι οποίοι μεταξύ άλλων, οφείλουν να διδάσκουν Ρίτσο, Σεφέρη, υπομονή και κατανόηση της «εθνικής μας θλίψης». Επίσης ο Υφυπουργός μνημόνευσε τον Ρωμανό τον Μελωδό καθώς και τον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό, ο οποίος ως διδάσκαλος του Γένους έδειξε τον δρόμο προς την ομόνοια και την ειρηνική συμπόρευση των λαών της οικουμένης με την γνωστή υπόμνηση πως ‘αυτεξουσίως τα λογικά πρόβατα κόβουν λίγη από την ελευθερία τους για να μπορέσουν να ζήσουν όλα μαζί εν αρμονία’. Η ελληνική αποστολή τέλος δήλωσε εντυπωσιασμένη από την φιλοπατρία των Ελλήνων εκπαιδευτικών και από τον φιλελληνισμό των ξένων.