22-09-17 Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2017
Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2017
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου. Τιμά τη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης, όπου ομιλούνται περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές γλώσσες, 24 από τις οποίες είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και πολλές άλλες γλώσσες, τις οποίες έφεραν μαζί τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Υπολογίζεται ότι εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης σήμερα ζουν τουλάχιστον 175 εθνότητες.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2001, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους των Γλωσσών και από τότε εορτάζεται κάθε χρόνο.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV) ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γλωσσικά ινστιτούτα, σχολεία, Πανεπιστήμια, μαθητές, φοιτητές και πολίτες απ' όλη την Ευρώπη για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της εκμάθησης ξένων γλωσσών, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. ThorbjØrn Jagland, στο χαιρετισμό του με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι φέτος δίνεται έμφαση στην καινοτομία στη διδασκαλία και εκμάθηση των γλωσσών.
Τονίζει τη σημασία της πολιτισμικής πολυμορφίας της Ευρώπης και του εορτασμού των δεκάδων γλωσσών που ομιλούνται σ’ αυτήν, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και δικαιούνται ισότιμης μεταχείρισης.
Τέλος, στέλνει θερμές ευχές σε όλα τα σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς που διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς και σε όσους συμμετέχουν στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην:
• Ευαισθητοποίηση όλων στην τεράστια ποικιλία γλωσσών που διαθέτει η Ευρώπη,
• Προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας,
• Ενθάρρυνση ατόμων όλων των ηλικιών να μάθουν ξένες γλώσσες, αφού η γνώση περισσοτέρων γλωσσών διευκολύνει την επικοινωνία και την εύρεση εργασίας και ευνοεί την ανάπτυξη.
Οι γλώσσες καθορίζουν την προσωπική μας ταυτότητα αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μέρος μιας κοινής κληρονομιάς. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως γέφυρα που μας ενώνει με άλλους ανθρώπους και να ανοίξουν δρόμους για άλλους πολιτισμούς και άλλες χώρες, διευκολύνοντας την αμοιβαία κατανόηση.
Η πολυγλωσσία μπορεί να πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες που έχουν οι πολίτες σε όλη τους τη ζωή. Mπορεί να αυξήσει τις δυνατότητες απασχόλησής τους, να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και δικαιώματα και να συμβάλει στην αλληλεγγύη, μέσω της ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής.
Επί του παρόντος, οι προσπάθειες όλων των φορέων που ασχολούνται με τη γλωσσική εκπαίδευση στην Ευρώπη επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία και εκμάθηση των γλωσσών στο σχολείο, ώστε όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ευρώπη να γνωρίζουν καλά μια δεύτερη γλώσσα ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους στο σχολείο.