Πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης με επίκεντρο προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία, αρχής γενομένης από περιοχές με αυξημένα κοινωνικά προβλήματα, αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων.
Σήμερα ανακοινώθηκαν τρεις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πρόγραμμα «Δεκατιανό στο Σχολείο», αφορά 11,000 μαθητές 64 δημοτικών σχολείων που δεν διαθέτουν κυλικεία. Τα σχολεία που γίνεται η διανομή βρίσκονται στη Κυψέλη, τα Άνω και Κάτω Πατήσια και σε Ειδικά Σχολεία στο Περιστέρι και στο Ίλιον. Οι ιδιωτικοί φορείς που συνεργάζονται είναι οι: "Γρηγόρης Μικρογεύματα", "Καραμολέγκος", "3Ε", "Ελληνική Ζύμη" και "ΑDORO".
Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και σχεδιάζεται να επεκταθεί τον Σεπτέμβριο σε πολλά σχολεία με τη διανομή ζεστού φαγητού.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στη διανομή 100 τόνων φρέσκου γάλακτος σε 2. 358 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε σχολεία της περιοχής της Θεσσαλονίκης με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Το γάλα προσφέρουν οι γαλακτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Βορείου Ελλάδας, τη συσκευασία του προσφέρει η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ. Η διανομή του σε 25 σχολεία θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο «Πρόληψη». Τη δωρεά γάλακτος διπλασίασε με χορηγία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σχετικό πρωτόκολλο συνεργασία υπογράφηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη και τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη.
Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στη διανομή φρούτων σε πολλά σχολεία της χώρας με τη χρηματοδότηση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες παρουσιάστηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασία από τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Οι τρεις υπουργοί ανέφεραν ο τι οι δράσεις αυτές έχουν ως σκοπό να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχιας που τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν μαθητές να λιποθυμούν στις αίθουσες από ασιτία. «Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εξαλειφθούν. Κανείς, μόνος στη κρίση» τόνισαν μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Επίσης επεσήμαναν ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία νέα κουλτούρα στα δημοτικά σχολεία για τη υγιεινή διατροφή σε μία περίοδο που η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.