27-02-18 Με ενισχυμένη πλειοψηφία ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο «Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις»
Ψηφίστηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας και με σημαντική διακομματική συναίνεση σε επιμέρους άρθρα, το εμβληματικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».
«Όλα έγιναν με ακαδημαϊκά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στο τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στους όρους με τους οποίους ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ σχετικά με την αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης είπε: «Μέρος τους εγχειρήματός μας είναι και μια προσπάθεια να αλλάξουν οι νοοτροπίες οι οποίες είναι προσβλητικές πολλές φορές όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στην τεχνολογική εκπαίδευση με αναφορά στα ΤΕΙ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στην τροπολογία για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Η τροπολογία που κατατέθηκε ψηφίστηκε και το καθεστώς του Ιδρύματος επανέρχεται σε αυτό που ίσχυε με τον νόμο του 1976.
Ο κ. Γαβρόγλου είπε χαρακτηριστικά:
«Είχα στη διάρκεια αυτών των ημερών μια εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμαρχο της Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο. Μου έδωσε όλες τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για τις οποίες είχε αγωνιστεί ο προηγούμενος Δήμαρχος, ο αείμνηστος Σίμος Ορφανός, και νομίζω ότι όλοι μας, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουμε, θα πρέπει να δεχθούμε ορισμένα πράγματα: Πρώτον, οι παραδόσεις -και κυρίως οι παραδόσεις στον τόπο μας- έχουν μια εξαιρετικά έντονη ισχύ. Δεύτερον, οι παραδόσεις προσδίδουν ταυτότητες. Οι ταυτότητες και η διαμόρφωση των τοπικών ταυτοτήτων βασίζονται εν πολλοίς στις παραδόσεις. Δεν ήταν άσχετοι οι χιλιάδες πολίτες της Τήνου, οι εκατοντάδες διανοούμενοι, οι δεκάδες ιερωμένοι που τόσο καιρό, από το 1823, διατήρησαν μια αρμονική συνύπαρξη λαού και κλήρου. Αυτό είναι μια ιστορική πραγματικότητα την οποία πρέπει να σεβαστούμε.
Και ήρθε η χούντα και τα δηλητηρίασε όλα αυτά. Και σε αυτό πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε. Και ήρθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1976 να επαναφέρει την κανονικότητα. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που είχε το θάρρος να επαναφέρει αυτή την κανονικότητα που η ίδια η χούντα δηλητηρίασε. Εμείς, λοιπόν, διεκδικούμε την παράδοση, γιατί η παράδοση υπογραμμίζει μια ειρηνική συνύπαρξη επί δεκάδες χρόνια, για αυτό και δεχόμαστε την πρόταση να επανέλθει το καθεστώς του 1976.».
Ο Υπουργός διάβασε αποσπάσματα της επιστολής που έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. «Είναι μια επιστολή που εμένα -και πιστεύω και την Κυβέρνηση- μας έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» είπε. Για τη φράση που περιέχεται στην επιστολή και αναφέρει ότι «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος», ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Σήμερα είμαστε στο 2018 και όχι στο 1969. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Ξεχνάμε ποιοι αυτά τα χρόνια ήταν συνεπείς ως προς τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας και ποιοι δεν τους θέλουν; Μάλιστα έως πολύ πρόσφατα; Και εγώ θα παρακαλούσα την Ιερά Σύνοδο να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Διότι αν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους. Δεν είναι μόνο για κάποιους.».