21-03-19 Για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού
Όταν μιαν άνοιξη χαμογελάσει
θα ντυθείς μια καινούρια φορεσιά
και θα’ ρθεις να σφίξεις τα χέρια μου
παλιέ μου φίλε
Μανόλης Αναγνωστάκης: «Όταν μιαν άνοιξη»
Η 21η Μαρτίου ορίστηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων. Αφορμή ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία 69 μαύρων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά εκείνη την μέρα του 1960, ενάντια στο καθεστώς του Απαρτχάιντ, στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής.
Στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, που έχει ορισθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε πολλούς λαούς εορτάζεται και το Νορούζ (Nowruz, Noruz ή Norooz) που
συμβολίζει την επιστροφή της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου.
Χθες, με αφορμή τους εορτασμούς για τις Παγκόσμιες ημέρες των Ηνωμένων Εθνών, σχολεία σε όλη την Ελλάδα μίλησαν για την ισότητα και την ισονομία στις ανθρώπινες σχέσεις και τόνισαν ότι η εκπαίδευση οφείλει να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να καταπολεμά τις προκαταλήψεις και τις ρατσιστικές αντιλήψεις και να προασπίζεται τα δικαιώματα όλων των παιδιών, χωρίς κανενός είδους φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές, έμφυλες, κοινωνικές ή οικονομικές διακρίσεις.
Στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώθηκαν σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ξεχώρισαν οι συνεργατικές δράσεις των προσφύγων μαθητών από τις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης
Προσφύγων (ΔΥΕΠ) μαζί με τους συμμαθητές τους από τα πρωινά προγράμματα των σχολείων, καθώς και η κοινή οργάνωση παιχνιδιών, αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων.
Φωτογραφία 1,2
Κοινή δράση των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Φιλιππιάδας με το Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων Άρτας.
Η δράση περιελάμβανε συνεργατικά παιχνίδια με τη συμμετοχή των μαθητών των ΔΥΕΠ και μαθητών της Δ’ τάξης Δημοτικού του Σχολείου Χαλκιάδων καθώς και αθλητικές δράσεις όπου μαζί με τα προσφυγόπουλα συμμετείχαν όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.
Φωτογραφία 3
Ζωγραφιά από το Παράρτημα Νηπιαγωγείου της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων
Μαλακάσας.