Τα Γ.Α.Κ. αποτελούν αυτοτελή δημόσια υπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αποστολή των Γ.Α.Κ. είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, η διάσωση, η διατήρηση και η εποπτεία στο διηνεκές των αρχείων της χώρας, η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε αυτά με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας και η καλλιέργεια εθνικής αρχειακής συνείδησης. Σε μια εποχή κατά την οποία η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) δεν φυλάσσονται απλώς έγγραφα, αλλά ενθαρρύνεται η ανοιχτή πρόσβαση και διαχειρίζονται πληροφορίες αποθηκευμένες σε ποικίλα υποστρώματα, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του κράτους και των πολιτών.

Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της διοικητικής πληροφόρησης, της εξυπηρέτησης του πολίτη και, εν γένει, του πολιτισμού. Διαφυλάσσουν την εθνική μας μνήμη αφού κύρια υποχρέωση των Γ.Α.Κ. αποτελεί η μέριμνα για την εκκαθάριση, επιλογή, προστασία και αξιοποίηση όλων των ιστορικών τεκμηρίων του ελληνικού κράτους.

Η εξωστρέφεια αποτελεί στρατηγικό στόχο των Γ.Α.Κ.. Επιδιώκουν συνεργασίες και ενεργό ρόλο στη διεθνή αρχειονομική κοινότητα, παρακολουθώντας και συνδιαμορφώνοντας τις διεθνείς εξελίξεις, μέσω της συμμετοχής στα αντίστοιχα διεθνή θεσμικά όργανα.

Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, εποπτεύονται από το ΥΠΑΙΘ ενώ είναι από τους αρχαιότερους θεσμούς στον τόπο μας και άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη του ελληνικού κράτους.

Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες σήμερα ανέρχονται σε σαράντα έξι (46) σε όλη την επικράτεια. Από αυτές οι είκοσι εννέα (29) διαθέτουν κινητές βιβλιοθήκες, γνωστές ως "βιβλιοαυτοκίνητα", οι οποίες έχουν ως σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες εκείνων των σχολείων στα οποία δεν υπάρχουν σχολικές βιβλιοθήκες.

Οι εννέα (9) από τις σαράντα έξι (46) Βιβλιοθήκες έχουν χαρακτηριστεί "ιστορικές", διότι ο χρόνος λειτουργίας τους υπερβαίνει τον αιώνα και διαθέτουν σημαντικές παλαιές συλλογές και μουσείο.

Ο σκοπός των Δημόσιων Βιβλιοθηκών είναι μορφωτικός, εκπαιδευτικός και πληροφοριακός. Στην κοινωνία της πληροφορίας που βιώνουμε, η γνώση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι κρίσιμος παράγοντας όχι μόνο για καλύτερη εκπαίδευση, διά βίου μάθηση και έρευνα αλλά και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της απασχόλησης. Για λόγους, επομένως, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και δημοκρατικούς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε - ως κοινωνία και ως πολιτεία - τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που μας προσφέρει η κοινωνία της πληροφορίας, καθώς μπορεί ν’ αποτελέσει βασικό εργαλείο για ευημερία, ενδυνάμωση της δημοκρατίας και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Για να επιτευχθεί η αποστολή και οι στόχοι των Γ.Α.Κ. και των Δημοσίων Βιβλιοθηκών απαιτείται μια συνεχής υποστήριξη μέσω της παροχής κατάλληλου και εξειδικευμένου σύγχρονου εξοπλισμού μέσα σε ένα κατάλληλο κτηριακό περιβάλλον λόγω της ιδιαιτερότητας των αρμοδιοτήτων τους. Λόγω δε της φυσιογνωμίας τους πολλά Γ.Α.Κ. και Βιβλιοθήκες στεγάζονται σε ιδιαίτερα κτίρια, πολλά εξ αυτών διατηρητέα, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που χρήζουν προσεκτικής και ειδικής φροντίδας. Από την άλλη ο εξοπλισμός διαφέρει των άλλων φορέων του Υπουργείου και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη διαχείριση. Τέλος, απαιτείται η υποστήριξη σε εξειδικευμένες υπηρεσίες κυρίως σε ότι αφορά σε δράσεις για τη συντήρηση των αρχείων και των τεκμηρίων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top