12-03-18 Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-Ομιλίες του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και του Προέδρου της Δ.Ε. Κωνσταντίνου Μουτζούρη
Την πρώτη πανηγυρική συνεδρίασή της πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 12 Μαρτίου, η Διοικούσα Επιτροπή του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα Ιωάννης Δ. Παντής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη και του Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργου Αγγελόπουλου.
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε:
«Είναι από τις ελάχιστες στιγμές εδώ στο Υπουργείο που αισθανόμαστε τέτοια χαρά. Είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους που δεχθήκατε να είστε στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μάλιστα χωρίς να μου θέτετε όρους. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, επειδή ενώνονται δύο ΤΕΙ και γίνονται Πανεπιστήμιο με τη δημιουργία και νέων γνωστικών πεδίων. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Υπουργείου προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε.. Αρχίζουμε με πολύ καλούς οιωνούς, με μια δυναμική που καταγράφηκε και στην ψηφοφορία στη Βουλή αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Αυτό το εγχείρημα ήταν πολύ πιο δύσκολο από το να κάναμε ένα καινούργιο Πανεπιστήμιο από το μηδέν.
Γνωρίσαμε πολύ ενδιαφέρουσες ομάδες ανθρώπων και στις δυσκολίες και στον τρόπο που μας βοήθησαν να ξεπεραστούν. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η συντεχνιοποίηση της κοινωνίας μας μπορεί να είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές στη Δημοκρατία και στη διάρκεια αυτού το εγχειρήματος είχαμε την εμπειρία αρκετών τέτοιων. Αλλά είχαμε και την εμπειρία ακαδημαϊκών που με την ενεργητική τους συμμετοχή σε διάφορες φάσεις συνέβαλαν καθοριστικά στο εγχείρημα.
Έχουμε πει πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα, να πειστεί ο κόσμος και κυρίως να πειστεί η κοινωνία για αυτό. Και το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δύο παράπλευρα θετικά και όχι παράπλευρες απώλειες. Το ένα είναι ότι άρχισε να συζητιέται στην κοινωνία ξανά ο χαρακτήρας των ΤΕΙ. Γενικότερα, ο χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και το δεύτερο, και πολύ σημαντικότερο, είναι ότι παντού άρχισαν να δημιουργούνται δυναμικές. Έχουμε κοινή Επιτροπή του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Για πρώτη φορά λοιπόν έχει δημιουργηθεί η δυναμική, ώστε άνθρωποι που δεν καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι να κάθονται και να συζητάνε δημιουργικά. Ακούγεται σαν απλό επίτευγμα αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Υπάρχουν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και μάλιστα είμαστε πολύ έτοιμοι να δημοσιοποιήσουμε σε λίγες ημέρες το εγχείρημα στα Ιωάννινα που είναι αποτέλεσμα μιας ομόφωνης απόφασης και των δύο μερών στην Επιτροπή. Αυτό θεωρώ ότι μπορεί να είναι το σημαντικότερο πέρα από την ίδρυση αυτού καθ’ εαυτού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως δύο άτομα για αυτό το εγχείρημα και αυτοί είναι ο Ερρίκος Βεντούρας και ο Αντώνης Μπόγρης. Είναι συνάδελφοί σας στα ΤΕΙ, είναι η σιωπηλή δύναμη βοήθειας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Ευχαριστώ όλους εσάς και πάλι πολύ. Σας περιμένει πολλή δουλειά και να ξέρετε ότι τα θέματα που θα προκύπτουν πλέον θα τα λύνετε μόνοι σας. Τώρα το Υπουργείο θα αποστασιοποιηθεί και περιμένουμε μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο προτάσεις για ενδεχόμενες βελτιώσεις του Νόμου και ενδεχομένως και άλλες προτάσεις, γιατί αποκλείεται να μην υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν τα είχαμε σκεφτεί. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά».
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης είπε:
«Διερμηνεύων και τους υπόλοιπους 14 της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου και ταυτόχρονα να καταθέσω ως τεχνοκράτης, ως τέως Πρύτανης του Πολυτεχνείου και ως Μηχανικός που έχει ασχοληθεί με έργα, μια εκτίμηση ως προς τους χειρισμούς της ηγεσίας του Υπουργείου για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Καταρχήν, ήταν ένας πολύ δύσκολος στόχος αν σκεφτεί κανείς ότι ο πανεπιστημιακός χώρος είναι πολύ δύσκολος, με πολύ δύσκολους ανθρώπους, του ομιλούντος πρώτου στη δυσκολία. Και το να καταφέρει η ηγεσία του Υπουργείου, μέσα σε 9 μήνες αφότου εξαγγέλθηκε αυτό το εγχείρημα, να έχει έτοιμο τον Νόμο, να έχει τεθεί ο θεμέλιος λίθος του νέου Πανεπιστημίου και να αρχίσει να λειτουργεί, νομίζω ότι είναι ένα επίτευγμα που πρέπει να καταγραφεί. Θαύμασα της ‘μικροχειρουργικές’ παρεμβάσεις που έγιναν και είδα ότι έχει επιτευχθεί να έχουμε μια σχεδόν ολική συναίνεση του δημοκρατικού χώρου στη Βουλή ως προς την αποδοχή του.
Όλες αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν τη δεκαετία του 2000 και ωρίμασαν με τον χρόνο. Βεβαίως, δεν έφθανε μόνο να είναι κατάλληλοι οι χειρισμοί του Υπουργείου. Πρέπει να αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν ώστε τα δύο Ιδρύματα να είναι ώριμα για αυτή την περαιτέρω ωρίμανση που έγινε δια Νόμου. Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι οι οποίοι δούλεψαν σε αυτά τα δύο ΤΕΙ –από τους φοιτητές έως τους διδάσκοντες, τους διοικητικούς, τους εργαστηριακούς, τις ηγεσίες, πρώτοι μεταξύ των οποίων οι κύριοι Βρυζίδης, Μπρατάκος και Νίνος και στον όσο χρόνο είχε η κυρία Βενετίκου- αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί.
Όντως μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά, διότι δεν είναι ένα Ίδρυμα που συντίθεται εκ του μηδενός. Είναι ένα Ίδρυμα που συντίθεται από δυο υπάρχοντα Ιδρύματα με τις όποιες νοοτροπίες είχε το καθένα και με την όποια νοοτροπία είχε αναπτυχθεί εκεί μέσα. Άρα δεν είναι μόνο να συμπτύξουμε τα δύο Ιδρύματα. Είναι να μπορέσουμε να φέρουμε και σε κοινό επίπεδο τις νοοτροπίες ανθρώπων, την προϊστορία ανθρώπων και την αδράνεια που είχε αποκτήσει το σύστημα. Είμαι βέβαιος ότι με τις εμπειρίες που φέρουμε όλοι μας, είναι μια σοφή σύνθεση. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε διαφορετικές εμπειρίες, με διαφορετικές δυνατότητες, με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και νομίζω ότι θα συνθέσουμε ένα καλό σώμα για να διοικήσει το Πανεπιστήμιο και να το βάλει στην τροχιά ώσπου να το παραδώσει στην αυτοδιοίκησή του. Θα προσπαθήσουμε, κύριε Υπουργέ, και είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά. Το πιστεύω και σας το έλεγα όλο αυτό το διάστημα. Θα ξεπεράσω και εγώ τις πιέσεις που δέχομαι από το Ίδρυμα από το οποίο προέρχομαι και όλα θα πάνε καλά».