09 02 16 EIDIKI2

 

Οι προϋποθέσεις φοίτησης και αποφοίτησης των μαθητών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) καθορίζονται από τον Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 τ.Α) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές ανάγκες» και από τις τροποποιήσεις που εισήγαγε ο Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 τ.Α) «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Ν.3699/2008 οι τάξεις των ΕΕΕΕΚ ήταν πέντε (5) και η δυνατότητα φοίτησης σε αυτές ανερχόταν από πέντε (5) σε οκτώ (8) χρόνια. Με το Ν.4186/2013 προστέθηκε η δυνατότητα πρακτικής άσκησης και η διάρκεια φοίτησης κατανεμήθηκε σε έξι (6) τάξεις.

Η δυνατότητα φοίτησης για 5 έως 8 έτη, που αρχικά παρείχε ο Ν.3699/2008, είχε δημιουργήσει προβλήματα διότι γινόταν κατάχρηση της δυνατότητας αυτής, καθώς στο σύνολο τους οι μαθητές παρέμεναν στα ΕΕΕΕΚ για 8 χρόνια, αν και είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση τους στα 5.

Σύμφωνα με το Ν.4186/2013 εξακολουθεί να ισχύει η παράταση μετά τα 6 έτη, προκειμένου να καταρτιστούν σωστά και ολοκληρωμένα οι μαθητές με ανεπαρκή φοίτηση και βαθμολογία όπως γίνεται και στις υπόλοιπες δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, με τον ίδιο νόμο η φοίτηση των μαθητών κρίνεται ως επαρκής ή όχι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή και την εισήγηση της ΕΔΕΑΥ (Ν.4186/2013 άρθ. 28 «Θέματα Ειδικής Αγωγής» παρ. 1βγ). Εν συνεχεία, οι απόφοιτοι των ΕΕΕΕΚ έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε ΣΕΚ (Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης) Ειδικής Αγωγής κατόπιν εισήγησης του ΚΕΔΔΥ.

Επίσης, βάσει της παρ. 13 του άρθ. 28 του προαναφερθέντος νόμου, άτομα άνω των 18 ετών που έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ, επομένως έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν σε αυτό για να διερευνήσει τις δυνατότητες αυτών των μαθητών να παρακολουθήσουν και δομές που ανήκουν στην γενική εκπαίδευση (όπως ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) σύμφωνα με την παρ. 2.α. του άρθ. 28 του Ν.4186/2013.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top