09-12-16 Ο Γιάννης Παντής στη συνέντευξη τύπου της UNICEF για την Ημέρα του Παιδιού και τον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιάννης Παντής μίλησε στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε σήμερα η UNICEF στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Η συνέντευξη διοργανώθηκε με αφορμή την Ημέρα του Παιδιού και τα γενέθλια του οργανισμού στις 11 Δεκεμβρίου καθώς και του Τηλεμαραθώνιου Αγάπης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος, Σοφία Τζιτζίκου, επισημαίνοντας ότι «το 2015 μειώθηκαν στο μισό οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών σε σχέση με το 1990. Την ίδια χρονιά επετεύχθη μείωση των ποσοστών καχεξίας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών κατά 41% σε σχέση με το 1990. Πολλαπλασιάστηκαν οι δράσεις για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω ανθρωπογενών και μη κρίσεων. Επίσης σύμφωνα με στατιστικές του 2014 πηγαίνουν δημοτικό και γυμνάσιο 83 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 1999. Πέρσι η UNICEF παρείχε πρόσβαση σε επίσημη και άτυπη εκπαίδευση σε 7,5 εκατομμύρια παιδιά 3-18 ετών που βιώνουν τις συνέπειες των κρίσεων σε όλο τον κόσμο »
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Γιάννης Παντής λέγοντας:
«Θέλω να εκφράσω την υποστήριξη του Υπουργείου στον τηλεμαραθώνιο αγάπης και να ζητήσω και από τη θέση μου την ελληνική κοινωνία να υποστηρίξει το έργο της UNISEF.
Θέλω να πω ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει με την UNISEF συνεργασία σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Το πρώτο αφορά δράσεις που εκτελούνται από τη UNISEF σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πχ τα «Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών» καθώς και τα «Παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματα τους», δύο πολύ σημαντικές δραστηριότητες.
Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι η UNISEF πιέζει για τα δικαιώματα των παιδιών. Μία καλοδεχούμενη πίεση στο Υπουργείο Παιδείας γιατί και εμείς γνωρίζουμε ότι καθώς οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και οι διοικητικές υπηρεσίες σχεδιάζουν πράγματα, πολλές φορές χρειάζονται μία πίεση για να δουν με ιδιαίτερη ευαισθησία ζητήματα τα οποία μπορεί να μην είναι ευδιάκριτα με τη πρώτη ματιά.
Η UNISEF πραγματικά έχει πολύ σημαντικό ρόλο: να υπενθυμίζει συνεχώς και να πιέζει συνεχώς και το Υπουργείο Παιδείας όπως και τα άλλα Υπουργεία να λαμβάνουν σοβαρά τα δικαιώματα των παιδιών στις σχεδιαζόμενες πολιτικές.
Το τρίτο επίπεδο συνεργασίας το οποίο είναι πιο «στενό» αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η εκπαίδευση των ανηλίκων προσφύγων αποτελεί ένα βασικό καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας.
Και για να χρησιμοποιήσω την φράση της UNISEF «το σχολείο είναι το ίδιο σημαντικό όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα για τα παιδιά αυτά που περνούν μέσα από τον πόλεμο με απίστευτες δυσκολίες».
Το Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει ένα ευέλικτο πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και έχει δημιουργήσει ειδικές δομές εκπαίδευσης των προσφύγων σε διάφορα σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα έχει προχωρήσει σημαντικά. Όμως αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει από μόνο του, επειδή υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας, χωρίς τις συνέργειες και την υποστήριξη από διεθνείς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Δεν είναι κακό να παρουσιάζουμε τη κατάσταση όπως έχει. Κακό είναι να τη παρουσιάζουμε διαφορετική από ό,τι είναι.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ευτυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διεθνείς και θεσμικοί φορείς, μεταξύ αυτών και η UNISEF, οι οποίοι υποστηρίζουν τη δραστηριότητα του Υπουργείου Παιδείας και δημιουργούν συνέργειες για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Έχω ονομάσει αυτή τη διάσταση «το ελληνικό παράδοξο» και έτσι το παρουσιάζω στο εξωτερικό όταν πηγαίνω. Δηλαδή πώς μία χώρα με κατεστραμμένη οικονομία αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και όλο το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφύγων με ένα σωστό τρόπο που βασίζεται σε αξίες και κανόνες. Σε υποχρεώσεις αλλά και σε συγκεκριμένες καταστάσεις που εκπορεύονται από τον πολιτισμό του ελληνικού λαού.
Εντέλει πώς γίνεται αυτό το πράγμα στην Ελλάδα όταν άλλες χώρες με μεγαλύτερες οικονομικές δραστηριότητες κλείνουν τα σύνορα δημιουργώντας αρνητικά αποτελέσματα. Είναι λοιπόν παράδοξο αυτό για τους έξω, αλλά για εμάς είναι πραγματικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πω την είδηση ότι πρόκειται να κάνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, μία συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της UNISEF, ώστε να ειδικεύσουμε τη σχέση μας και να βελτιώσουμε την παρέμβαση μας.
Ευχαριστώ τη UNISEF για αυτό που προσφέρει διαρκώς, το να είναι η Ελλάδα μία αγκαλιά για αυτά τα παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε και στο εξωτερικό ότι αυτή είναι και η δική μας η κατεύθυνση.»
Στη συνέχεια μίλησε ο Βασίλης Ταλαμάγκας, Γενικός Συντονιστής Ειδήσεων ΕΡΤ, που διοργανώνει στην συχνότητα της το Τηλεμαραθώνιο.
Το παρόν έδωσε και η λαϊκή ερμηνεύτρια Γλυκερία, η οποία θα τραγουδήσει στον Τηλεμαραθώνιο το τραγούδι «Τα παιδιά όλου του κόσμου», που γράφτηκε ειδικά για τα 70 χρόνια της UNICEF σε μουσική Ανδρέα Λάμπρου και στίχους Αργύρη Χατζηνάκη με την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.
Συγκινητική ήταν η ομιλία της 15χρονης μαθήτριας Μαρίας Ζούρα η οποία μετέφερε στο κοινό την εμπειρία της από την επίσκεψη σε καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία, ως νέα εθελόντρια της UNICEF.
Ο Τηλεμαραθώνιος, θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, ενώ θα γίνουν πολλές απευθείας συνδέσεις με την ΕΡΤ3, και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.