30 03 17vouli gavr1

20-04-17 Απάντηση του Κώστα Γαβρόγλου σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σήμερα από το Βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου είπε μεταξύ άλλων για τις επαναληπτικές εξετάσεις :

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις επαναληπτικές εξετάσεις οι οποίες είναι εξετάσεις για τους ασθενούντες. Όποια παιδιά έχουν ασθενήσει λίγο πριν τις εξετάσεις του Ιουνίου ή στη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου, όχι μόνον έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά μπορεί να έχουν πάθει και ένα σοκ ψυχολογικό από θάνατον, παραδείγματος χάριν πολύ κοντινών τους προσώπων, είναι δυνατό αυτά τα παιδιά να μαζέψουν τα μυαλά τους και να εξεταστούν τον Ιούλιο; Εδώ θέλω να έχετε μία απάντηση. Όλοι οι παιδαγωγοί, όλοι οι ψυχολόγοι μας λένε ότι χρειάζονται τα παιδιά αυτά και ένα διάστημα για να ¨ μαζέψουν τα μυαλά τους¨ που λέμε. Άρα, το πολιτικά ορθό, το κοινωνικά δίκαιο και το παιδαγωγικά και ψυχολογικά επίσης σωστό είναι τα παιδιά αυτά, να εξεταστούν το Σεπτέμβριο.

Η διαπίστωση ως προς τα νοσήματα που έχουν τα παιδιά αυτά θα γίνει κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις διότι υπάρχει, όπως ξέρετε και μία εντός εισαγωγικών εκμετάλλευση από άλλους οι οποίοι δεν μας ενδιαφέρουν αλλά μας ενδιαφέρει το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα με τους πραγματικά ασθενούντες. Τώρα, να ξέρετε και κάτι άλλο το οποίο ενδεχομένως έχετε ξεχάσει: φέτος το σύστημα είναι διαφορετικό από πέρυσι. Πέρυσι οι εξετάσεις έγιναν μεν τον Ιούλιο γιατί έπρεπε να πάρεις πρώτα το Απολυτήριο σου και μετά να έχεις δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις. Φέτος οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν μετράνε το βαθμό του Απολυτηρίου, άρα κάνουμε τις εξετάσεις μέσα στο σχολείο, έχουμε το Απολυτήριο και μετά πάμε για να δούμε σε ποιες Σχολές θα μπούμε.

Τώρα, τα παιδιά αυτά θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα γιατί αυτό είναι το σωστό με βάση την ισονομία. Δεν μπορούν να εξεταστούν στα δύο μαθήματα στα οποία δεν εξετάστηκαν γιατί κάτι έπαθαν στην μέση των εξετάσεων. Διότι αυτό και νομικά δεν ισχύει αλλά και προφανώς δεν πρέπει να ισχύει και κοινωνικά. Δεν είναι δίκαιο, παραβιάζει αρχές ισονομίας

Ο Κ. Γαβρόγλου απαντώντας στο θέμα των ξενόγλωσσων Μεταπτυχιακών και προπτυχιακών τίτλων από τα ελληνικά Πανεπιστήμια είπε:

Αυτό όμως που μου κάνει τρομερή εντύπωση κύριε Λοβέρδο, και προφανώς σας έχουν ενημερώσει λάθος και δεν είναι δική σας ευθύνη, δεν έχετε λόγο να παρακολουθείτε όλα αυτά από κοντά είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση για Μεταπτυχιακό Τμήμα Κινέζικων Σπουδών. Διότι δεν μπορεί να υπάρχει Μεταπτυχιακό Τμήμα Κινέζικων Σπουδών. Υπάρχουν τμήματα ενός γνωστικού αντικειμένου τα οποία έχουν προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα. Άρα δεν υπάρχει αυτό ως γεγονός. Υπάρχει όμως κάτι άλλο για να σας διευκολύνω. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε μία πρόταση για ένα πρόγραμμα σπουδών για άτομα που θα έρχονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να είναι αγγλόφωνα. Αυτό ήταν πρότασης της Φιλοσοφικής Σχολής και μετά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώτα απ’ όλα έρχεται ένα αίτημα στο Πανεπιστήμιο που δεν είναι σύννομο. Γιατί ο Νόμος, τον οποίον εσείς είχατε ψηφίσει, δεν αναφέρεται πουθενά για προγράμματα σπουδών ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα. Είναι τριετές, τα δικά μας προγράμματα σ’ αυτή τη χώρα είναι τετραετή. Τρίτον, σε όλη την Ευρώπη, η μεγάλη πλειοψηφία των Προπτυχιακών προγραμμάτων είναι στην τοπική γλώσσα. Μεταπτυχιακά είναι ακριβώς το αντίθετο. Εδώ λοιπόν μας έρχεται μία πρόταση που δεν βασίζεται σε κανέναν απολύτως Νόμο, παραβιάζει όλες τις νόρμες και κανονικότητες της εκπαίδευσης των δικών μας Πανεπιστημίων, έχει 8.000 δίδακτρα, είναι τριετές, δεν είναι σαφές, από ποιο όργανο θα παίρνουν πτυχίο αυτοί που έρχονται και είναι αγγλόφωνο. Aντί να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και το οποίο έχει Μεταπτυχιακά στα Αγγλικά και δυνατότητα συνεργασίας τμημάτων για προπτυχιακά στα Αγγλικά, μας έρχεται ένα αίτημα το οποίο, εν πάση περιπτώσει δεν βασίζεται σε κανένα Νόμο. Δεν υπάρχει καμία αγκύλωση ως προς αυτά τα ζητήματα. Πλην όμως, πρέπει να είναι με κανόνες και πρέπει αυτά τα πράγματα να συζητούνται πάρα πολύ πλατειά, επιμένω, χωρίς να υπονομεύουν την κανονικότητα της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης.

Στη δευτερολογία του ο κ.Γαβρόγλου είπε για τις επαναληπτικές εξετάσεις

Εσείς επιμένετε να δίνονται οι εξετάσεις τον Ιούλιο; Ναι ή όχι; Διότι αυτό, και νομικά δεν είναι σωστό. Είστε καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό έχει πολύ σοβαρά συνταγματικά προβλήματα διότι φέτος, όπως γνωρίζετε είναι άλλο σύστημα. Δεν είναι το περσινό και το προπέρσινο σύστημα όπου έρπετε να δίνεις εξετάσεις και μετά να παίρνεις το Απολυτήριο κτλ. Φέτος, για πρώτη φορά, έχει μπει μια τάξη σε όλο αυτό το ζήτημα, πρώτα παίρνεις το Απολυτήριο και μετά δίνεις τις εισαγωγικές εξετάσεις. Και δεύτερον, όποιο παιδί αρρωστήσει, όποιο παιδί πάθει ένα ψυχολογικό σοκ, χρειάζεται κάποιο χρόνο να βρει τον εαυτό του. Μην τα υποτιμάτε αυτά τα πράγματα για λόγους μικροκομματικούς. Σας παρακαλώ ειδικά αυτό να το σκεφτείτε, να ρωτήσετε και σεις δικούς σας ψυχολόγους, παιδαγωγούς και όλοι θα σας πουν ότι χρειάζεται ένα χρόνο να μπορέσουν τα παιδιά αυτά να μπουν σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Τώρα, αυτό με τους εισακτέους, εγώ δεν κατάλαβα πραγματικά την κριτική που ασκείτε. Εμείς για πρώτη φορά, ανεξάρτητα με τι περάσατε εσείς, για πρώτη φορά είπαμε να ακούσουμε τα Πανεπιστήμια και να δούμε κάπως αυτή τη συνεννόηση να ακουστεί και συμβολικά και να εκφραστεί με τη μείωση –ελάχιστη μείωση στον αριθμό των εισακτέων. Αυτό, δεν έλυνε το πρόβλημα αλλά έδινε ένα σήμα ότι είμαστε σε μία επί της ουσίας συνεννόηση. Σε αυτό το πράγμα, υπήρξαν αντιδράσεις και μπορώ να πω ότι οι αντιδράσεις ήταν καθαρά αντιπολιτευτικού χαρακτήρα. Διότι, αν εσείς είχατε πει να ακούμε τα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστήμια να καθορίζουν τότε πως γίνεται όταν εμείς ακούμε τα Πανεπιστήμια να υπάρχει αντίδραση; Άρα, αυτό που κάναμε είναι ότι η μείωση δεν θα γίνει όλη φέτος αλλά θα σπάσει σε δύο χρόνια, η μισή θα γίνει φέτος η μισή του χρόνου.

Στη δευτερολογία του ο κ. Γαβρόγλου είπε για τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά

Τώρα, χαίρομαι κατ αρχήν που αναγνωρίζεται ότι το αρχικό ερώτημα σας ήταν λάθος ότι δεν υπάρχει Μεταπτυχιακό Τμήμα Κινέζικων σπουδών και τα συναφή, όλοι μας καμιά φορά ενημερωνόμαστε λάθος από τους συνεργάτες μας. Έχει όμως μία σημασία: θυμάστε κύριε Λοβέρδο ότι επί υπουργίας του κυρίου Αρβανιτόπουλου είχε κλείσει τα τμήματα του Τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, έτσι δεν είναι; Αυτή υποτίθεται ότι είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και τα Τμήματα Τουρισμού κλείσανε και με δική σας πρωτοβουλία προτάθηκε να γίνει ξενόγλωσσο Τμήμα Τουρισμού. Δεν θέλω να κάνω παραπάνω ανάλυση του τι σημαίνει όλη αυτή η πολιτική. Εμείς λοιπόν τα ξανανοίξαμε τα Τμήματα αυτά και στα ΤΕΙ Πάτρας και στο Αιγαίο και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ως προς τα ξενόγλωσσα Τμήματα, για να μην υπάρχουν σπέκουλες γύρω απ’ αυτό, νομίζουμε ότι, ως προς τα Μεταπτυχιακά εκεί που είναι δυνατόν, μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Ως προς τα Προπτυχιακά υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα ως προς το ποιοι μπαίνουν, πως μπαίνουν, τι πληρώνουν, αν πληρώνουν, πόσα χρόνια είναι και ποιο περιεχόμενο είχε αυτό το πρόγραμμα. Να έρθει ο καθένας και να λέει κάποια προγράμματα δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Γι αυτό λέμε, έχουμε ένα θεσμό που είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, να υπάρξουν και να δούμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για παραπέρα συνεργασίες με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και μέσα σ αυτό το πλέγμα συνεργασιών να έχουμε κάποια προγράμματα ποιότητας ειδάλλως φοβάμαι ότι λογω των οικονομικών δυσχερειών που περνάμε, θα υπάρχουν άτσαλες κινήσεις σε βάρος της ποιότητας των προσφερόμενων αυτών προγραμμάτων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top