20 gavsar

20-12-17 Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

«Προχωράμε σε ένα βήμα ισονομίας και δημοκρατίας μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο, με πλήρη σεβασμό της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας μας», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συνεδρίαση και ψήφιση κατά πλειοψηφία –από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που επιφυλάχθηκε- στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991, με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών».

Στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

«Έχει τεράστια σημασία όταν συζητάμε ζητήματα μειονοτήτων να το συζητάμε ψύχραιμα και να μην τα χρησιμοποιούμε για μικροπολιτικούς σκοπούς» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι η σημερινή ρύθμιση έρχεται σε μια στιγμή που και στην Ευρώπη είναι επίκαιρο το θέμα του μουσουλμανικού πληθυσμού. «Είναι μια νέα κατάσταση, εξαιρετικά σύνθετη. Μια κατάσταση που έχει στοιχεία ισλαμοφοβίας αλλά και μια κατάσταση που έχει ξαναβάλει στο τραπέζι θέματα ταυτότητας της Ευρώπης, η οποία ξεχνώντας την ιστορία της θεωρεί ότι τα θέματα αυτά τα έχει λύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε σε στοιχεία που προκύπτουν από τα ληξιαρχεία της Δυτικής Θράκης, σύμφωνα με τα οποία από τους 2.200 γάμους που έγιναν την τελευταία τριετία, οι 683 είναι πολιτικοί γάμοι, ποσοστό 30%. «Άρα ο μουσουλμανικός πληθυσμός επιμένει σε ποσοστό 70% στον θρησκευτικό γάμο. Αυτό σημαίνει ότι το ‘ταυτοτικό’ στοιχείο τους θέλουν να το εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο. Με αυτή την έννοια, η προαιρετική εφαρμογή της Σαρία που φέρνει ο νέος νόμος, είναι ένα πρώτο στέρεο βήμα που σέβεται τη σημερινή κατάσταση της μειονότητας. Προφανώς πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα», είπε ο Υπουργός σημειώνοντας: «Οι μειονότητες είναι ιστορικές κατηγορίες. Έχουν μια χωροχρονικότητα που καθορίζει διαφορές ακόμη και ανάμεσα σε άτομα με την ίδια θρησκεία».

Τέλος, αναφέρθηκε στην έναρξη της λειτουργίας, από τη νέα σχολική χρονιά, των έξι πιλοτικών νηπιαγωγείων στην περιοχή. 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top