13-01-18 Συνέντευξη Γ.Γ.ΔΒΜ Παυσανία Παπαγεωργίου στο ΑΠΕ
Παυσανίας Παπαγεωργίου: Οι προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής για τους νέους
Η δημιουργία αξιοπρεπών και βιώσιμων θέσεων εργασίας για τη νεολαία, που κατεξοχήν πλήττεται από την ανεργία, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι ζητήματα που εντάσσονται ως προτεραιότητες στην Εθνική Στρατηγική για τους νέους την επόμενη δεκαετία, μαζί με εκείνες τις κατευθύνσεις που αφορούν στη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ τους.
Ο πρώτος κύκλος της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία '17-'27» αναμένεται να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου, με την ολοκλήρωση σειράς περιφερειακών εκδηλώσεων.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Παυσανίας Παπαγεωργίου, σημειώνει πως το 2017 τα προερχόμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους κονδύλια αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατ. ευρώ και για την περίοδο 2018-21 προστέθηκαν 79 εκατ. ευρώ στις πρωτοβουλίες για την απασχόληση των νέων. Γνωστοποιεί, ακόμη, πως «έχει μελετηθεί και θα συζητηθεί στο αρμόδιο Κυβερνητικό Συμβούλιο η πιθανότητα καθορισμού ποσόστωσης επί του προϋπολογισμού συγκεκριμένων υπουργείων για την ενδυνάμωση και στήριξη της νεολαίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Παυσανίας Παπαγεωργίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Σμαρώ Αβραμίδου:
Ερ: Πότε ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τη διαμόρφωση του Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία '17-'27»; Σε πόσες πόλεις έγιναν εκδηλώσεις και πόσοι νέοι συμμετείχαν συνολικά μέχρι σήμερα;
Απ: Περίπου 1.500 νέοι και φορείς νεολαίας έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα σχολιάζοντας, προτείνοντας και καταθέτοντας τις απόψεις τους. Ένα στιβαρό αντιπροσωπευτικό δείγμα. Όμως η διαβούλευση είναι μια ζωντανή διαδικασία και επιθυμούμε να είναι συνεχής καθ όλη τη διάρκεια σχεδιασμού, αλλά και της εφαρμογής της στρατηγικής ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των ίδιων των νέων στην χάραξη των πολιτικών που τους αφορούν. Ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων αναμένεται να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου, με την ολοκλήρωση των περιφερειακών εκδηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες περιφερειακές εκδηλώσεις σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες μικρότερες σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο και θα ακολουθήσουν στα Γιάννενα, τη Λάρισα και στην Αθήνα.
Ερ: Προς ποιες βασικές κατευθύνσεις διαμορφώνεται η στρατηγική του «Νεολαία '17-'27»; Από τη διαβούλευση αναδείχθηκαν παράμετροι, τις οποίες δεν είχατε λάβει υπόψη στο προσχέδιο του πλαισίου στρατηγικής;
Απ.: Χωρίς αμφιβολία, και αυτό είναι που κάνει μια διαδικασία διαβούλευσης επιτυχημένη. Οι νέοι όχι μόνο πρόσθεσαν παραμέτρους που δεν είχαν συμπεριληφθεί, όπως η τοπική διάσταση των θεμάτων, που απασχολούν τους νέους, αλλά και επαναπροσδιόρισαν και ιεράρχησαν τους στόχους. Για να έχουμε αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές για τη Νεολαία είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί μια σαφής και ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των νέων, όπως οι ίδιοι τις βιώνουν και όχι όπως εξυπηρετεί το κράτος. Οι βασικές κατευθύνσεις και οι στόχοι που διαμορφώνονται στο «Νεολαία '17 -'27» αφορούν στην προαγωγή της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των νέων και στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή, την πρόσβαση και διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης, την αξιοπρεπή εργασία και την επιχειρηματική ανάπτυξη των νέων, τη διασφάλιση της υγείας και ευεξίας, την ενίσχυση της συμμετοχής τους στη δημοκρατική ζωή, με έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των νέων και τη δημιουργία μιας φιλικής και ανοιχτής προς αυτούς κοινωνίας.
Ερ.:Προβλήματα, που εντάθηκαν στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, όπως η ανεργία στους νέους και η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μπορεί να βρουν απαντήσεις μέσα σε πρωτοβουλίες όπως το «Νεολαία '17-'27»;
Απ.: Το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής «Νεολαία 17-27» πρέπει να απαντά και σε επίκαιρα και σε διαχρονικά θέματα που απασχολούν τους νέους. Πρέπει να αποτελέσει ένα πλαίσιο «ρυθμιστή» των θεμάτων Νεολαίας, να καθοδηγεί τη λήψη των αποφάσεων, να προσδιορίζει τις προτεραιότητες για τον προγραμματισμό των δράσεων, και να διασφαλίσει τη διατομεακή προσέγγιση της πολιτικής για την Νεολαία, τόσο μεταξύ της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης όσο και με τους φορείς, τις οργανώσεις, τις συλλογικότητες που δρουν για τη νεολαία και με τη νεολαία. Στο πλαίσιο αυτό ζητήματα υψηλής προτεραιότητας όπως η δημιουργία αξιοπρεπών και βιώσιμων θέσεων εργασίας, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία των νέων για την είσοδό τους στην επαγγελματική ζωή τυγχάνουν επιτέλους μιας ολοκληρωμένης, συντονισμένης και επικεντρωμένης αντιμετώπισης.
Ερ.: Η στρατηγική «Νεολαία '17-'27» θα προσδιορίζει μόνον όραμα και πολιτικές για τη Νεολαία την επόμενη δεκαετία, ή θα εξειδικεύει και τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων; Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που θα μπορούσαν να απορροφηθούν στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής για τη Νεολαία;
Απ.: Το όραμα είναι το απαραίτητο στοιχείο κάθε συντονισμένης διαδικασίας. Δεν θα είχαμε όμως το παραμικρό αποτέλεσμα εάν δεν χτίζαμε την όλη προσπάθεια κάνοντας χρήση των απαραίτητων εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά είναι μεν οι φορείς υλοποίησης και πολιτικής, αλλά πολύ περισσότερο τα οικονομικά κονδύλια των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και του κρατικού προϋπολογισμού. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι το 2017 αυξήσαμε τα προερχόμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους κονδύλια κατά 4,5 εκ. ευρώ και για την περίοδο 2018-21 προστέθηκαν 79 εκ. ευρώ στις πρωτοβουλίες για την απασχόληση των Νέων. Έχει μελετηθεί δε και θα συζητηθεί στο αρμόδιο Κυβερνητικό Συμβούλιο η πιθανότητα καθορισμού ποσόστωσης επί του προϋπολογισμού συγκεκριμένων Υπουργείων για την ενδυνάμωση και στήριξη της Νεολαίας. Σε κάθε περίπτωση δημιουργούμε πλέον το κατάλληλο υπόβαθρο για την πλήρη απορρόφηση και εξάντληση των οικονομικών δυνατοτήτων που τις περισσότερες φορές στο πολιτικό παρελθόν της χώρας μας είτε έμεναν αναξιοποίητα είτε δεν έφταναν στους νέους και συντηρούσαν υπέρογκα διοικητικά κόστη.