Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, στην εφημερίδα Επένδυση και το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού.
1.Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επιστροφή του κουαρτέτου; Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις;
Μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού, τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, τη δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μπαίνουμε στο δρόμο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις συνομιλίες για το χρέος μπορεί να ενισχυθεί η απαιτούμενη σταθερότητα και η αναπτυξιακή μεταστροφή της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
2.Μπορεί να υπάρξει εντέλει συμφωνία χωρίς μείωση στις συντάξεις;
Η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασική θέση να μη μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όπως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων. Είναι «κόκκινη γραμμή» και δεν θα ξεθωριάσει!
Στόχος μας είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν, το ταχύτερο δυνατό ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, να ανοίξει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος που συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
3. Πλέον η βασική σύμμαχος της χώρας είναι η Γερμανία και η κυρία Μέρκελ, όπως προκύπτει από τη στάση της τόσο στο προσφυγικό όσο και στην αξιολόγηση;
Το προσφυγικό, όπως κάθε μεγάλη κρίση, έχει πυροδοτήσει μια πολύ μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της ΕΕ, με μεγάλες διαφοροποιήσεις από κράτος σε κράτος.
Ακόμα και σε χώρες της Σκανδιναβίας που θεωρούνταν προπύργια της σοσιαλδημοκρατίας και της μετριοπάθειας οι φωνές που ακούγονται, αλλά και οι πολιτικές που υλοποιούνται θυμίζουν σκοτεινές φωνές του ευρωπαϊκού Μεσοπολέμου.
Η κυρία Μέρκελ ανέτρεψε τα στερεότυπα με αποτέλεσμα να δέχεται τεράστιες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας της, ακόμα και μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης στη Γερμανία που τη στηρίζει, αλλά υπάρχουν και οι ακραίες φωνές και στο κόμμα της και στην ξενοφοβική και ρατσιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία», η οποία λέει τρομακτικά πράγματα.
Όσο η Ε.Ε. δεν ακολουθεί μια κοινή στρατηγική, οι φυγόκεντρες τάσεις θα αυξάνονται. Αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ παραμένει μεγάλο.
4. Ακούω από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και πτώσης της κυβέρνησης. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση και αν ναι ποιοι είναι αυτοί που προωθούν κάτι τέτοιο;
Υπάρχουν ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη που δεν μπορούν να δεχτούν ότι απέτυχαν στο σχεδιασμό του Grexit . Κάθε φορά, λοιπόν, που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς φτάνει σε κρίσιμο σημείο, και άρα, οι πιέσεις, ως συνήθως, κορυφώνονται το σενάριο επανέρχεται. Δυστυχώς, τα σενάρια αυτά αναπαράγονται από μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Αποτελούν, άλλωστε, μύχιους πόθους του παλαιοκομματισμού και της εγχώριας διαπλοκής, που καταφεύγουν μάλιστα σε τεχνάσματα τύπου οικουμενικής, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν εικόνες πολιτικής αστάθειας, δυσχεραίνοντας ή και υπονομεύοντας τη διαπραγμάτευση.
5. Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε μια αντιπαράθεση με χαρακτηριστικά βεντέτας με τον ΔΟΛ. Είναι μια μάχη κατά της διαπλοκής ή μήπως μια προσπάθεια ελέγχου απέναντι σε όσους ασκούν σκληρή κριτική;
Καμία βεντέτα με πρόσωπα. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στον χώρο των ΜΜΕ έχει μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά, αποδίδει και θα συνεχιστεί παρά τον ανοιχτό επικοινωνιακό πόλεμο που υφίσταται τις τελευταίες εβδομάδες από τον ΔΟΛ. Διαφάνεια θα υπάρξει και στις σχέσεις των ΜΜΕ με τις ελληνικές τράπεζες, που οι διοικήσεις τους επί χρόνια στρατολογούσαν στο pay roll δημοσιογράφους και εκδότες, με την “δικαιολογία” της δήθεν παροχής ” συμβουλών επικοινωνίας ΄.
6. Επειδή είστε έμπειρος δημοσιογράφος, θα ήθελα το σχόλιό σας για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να διαπραγματεύεται ή και να ζητά την αντικατάσταση συγκεκριμένων δημοσιογράφων με πρόσωπα της αρεσκείας του.
Επειδή είστε κι εσείς δημοσιογράφος στη ίδια χώρα, θυμάστε πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, δεν «φιλοξενούνταν» στη ναυαρχίδα της διαπλοκής. Ασκούσαμε δημοσίως κριτική στους τηλεοπτικούς προπαγανδιστές οι οποίοι κάθε βράδυ συκοφαντούσαν ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες, που αγωνίζονταν κατά των μνημονίων. Τώρα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ελπίζουμε να σταματήσει η αυθαιρεσία της τηλεοπτικής ζούγκλας και να τεθούν κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας, διαφάνειας στην ιδιοκτησία και σεβασμού στο δικαίωμα πληροφόρησης του πολίτη.
7. Σε ποια φάση βρίσκεται ο διάλογος για την παιδεία και τι να περιμένουμε από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΟΟΣΑ σε σχέση με την αξιολόγηση;
Προετοιμάζουμε τις θέσεις που σύντομα θα γίνουν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου.
Όσον αφορά στην επίσκεψη του κλιμακίου του ΟΟΣΑ, έχουμε ήδη συμφωνήσει πως θα υπάρξει νέα έκθεση και όχι αναθεώρηση της τελευταίας του 2011 που συντάχθηκε πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και δεν αποκρυσταλλώνει τη σημερινή εικόνα στην παιδεία. Για παράδειγμα, δεν καταγράφεται σε αυτή η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά 32.000 την τελευταία πενταετία. Η συζήτηση με το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ επικεντρώνεται σε έξι ζητήματα: 1) ενιαίος χώρος έρευνας και ανώτατης εκπαίδευσης, 2) ολοήμερο σχολείο, 3) οικονομικά της εκπαίδευσης, 4) κριτήρια και θεσμοί αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, 5) εκπαίδευση στελεχών της εκπαίδευσης και 6) πλαίσιο παιδαγωγικής αυτοδυναμίας των σχολικών μονάδων. Η σύνταξη της νέας έκθεσης αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνιο.
8. Και μια προσωπική ερώτηση. Ήσασταν όλα τα χρόνια απέναντι σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε εξουσία. Πώς σας φαίνεται που τώρα είστε στην «άλλη όχθη»;
Παραμένω με τις ίδιες ιδέες, τις αξίες της Αριστεράς και δεν έχω αλλάξει τον τρόπο ζωής μου. Από μικρό παιδί υπηρετώ την ανάγκη να υπάρξει λαϊκή-δημοκρατική διέξοδος, ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον, μια κοινωνία χωρίς την αγριότητα της εκμετάλλευσης και τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Διερωτώμαι πως αισθάνονται όσοι και όσες ανεπαισθήτως (;) έχουν περάσει στην «άλλη όχθη» ως θεράποντες και θεραπαινίδες αντιδημοκρατικών και διαπλεκόμενων εξουσιών.