rsz logotypo elidek

25-06-18 Οι δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ: Ένα αντίδοτο στο brain drain

Πρωτόγνωρο ύψος χρηματοδότησης της επιστημονικής Έρευνας από το ΕΛΙΔΕΚ σε λιγότερο από δύο χρόνια

112,5 εκ. ευρώ σε 5 προκηρύξεις

Χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα ο μέχρι σήμερα απολογισμός χρηματοδότησης της Έρευνας από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με αποτελέσματα που αποτελούν τις πρώτες απτές ενδείξεις ανάσχεσης της μονόπλευρης φυγής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, δηλαδή του brain drain.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ανακοινώνει:

Σε προκηρύξεις δόθηκαν ήδη κατά την περίοδο 2017-2018:

  •              13,5 εκ. ευρώ σε 582 υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες
  •              34 εκ. ευρώ σε 192 ερευνητικά έργα μεταδιδακτόρων

Ταυτόχρονα, έχουν προκηρυχθεί μέσα στο 2018:

  •              54 εκ. ευρώ για την ενίσχυση ερευνητικών έργων σε μέλη ΔΕΠ και Ερευνητές και την προμήθεια εξοπλισμού μεγάλης αξίας
  •              10 εκ. ευρώ για υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων
  •              1 εκ. ευρώ για τη δράση «Επιστήμη και Κοινωνία – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Πριν το τέλος του 2018, επίκειται η 2η προκήρυξη ερευνητικών έργων για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών/τριών με προϋπολογισμό 16.580.000 ευρώ

Το αξιοσημείωτο στις παραπάνω δράσεις είναι ότι, εκτός από το μεγάλο ύψος χρηματοδότησης, φέρουν το εξής πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό: για πρώτη φορά οι μεταδιδάκτορες, δηλαδή οι νέοι επιστήμονες, μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για πρόταση ερευνητικού έργου που υποβάλουν με αυτούς τους ίδιους ως επιστημονικούς υπεύθυνους για την υλοποίησή του σε ΑΕΙ ή Ερευνητικό Κέντρο της επιλογής τους. Αυτό το στοιχείο αποδείχτηκε ιδιαίτερα ελκυστικό και αποτελεσματικό για μια πρώτη ανάσχεση του brain drain: Στη σχετική δράση του ΕΛΙΔΕΚ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έφτασε τις 1.671 εκ των οποίων, μετά από αξιολόγηση από καταξιωμένους επιστήμονες υψηλού κύρους σε όλες τις θεματικές περιοχές, εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση οι 192. Από αυτές οι 37 προέρχονται από νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για την πραγματοποίηση της έρευνάς τους. Ο φαινομενικά μικρός αυτός αριθμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αν ληφθεί υπόψη ότι αφορά επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα και επιπλέον να απασχολήσουν στις ερευνητικές τους ομάδες και άλλους νέους επιστήμονες διαφόρων βαθμίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού από τα οποία επιστρέφουν συγκαταλέγονται κορυφαία Πανεπιστήμια στη διεθνή κατάταξη όπως το MIT, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και το Pierre and Marie Curie University - Paris 6. Αντίστοιχα, επιστήμονες που σχεδίαζαν να φύγουν στο εξωτερικό παρέμειναν στη χώρα χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ.

Αναλυτικά, τα επιστημονικά πεδία και ο αντίστοιχος αριθμός των έργων που θα χρηματοδοτηθούν έχουν ως εξής: Φυσικές Επιστήμες (24), Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογικές Επιστήμες (41), Επιστήμες Ζωής (44), Γεωπονικές Επιστήμες (14), Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας (11), Κοινωνικές Επιστήμες (29), Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες (15), Περιβάλλον και Ενέργεια (14).

Το ΕΛΙΔΕΚ όχι μόνο λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την Έρευνα με επιπρόσθετους πόρους, αλλά ενισχύει τους τομείς των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που δεν στηρίζονται από τα ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας πραγματικά εθνικής στρατηγικής που περιλαμβάνει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, με την ευκαιρία του παραπάνω απολογισμού, δήλωσε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω ότι αυτό που οραματιστήκαμε από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού του ΕΛΙΔΕΚ αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το ύψος των πόρων που διατίθενται για τη στήριξη της Έρευνας στα ελληνικά ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα μετά από επτά χρόνια ξηρασίας, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με βάση την Οικονομία της Γνώσης. Αξιόλογοι νέοι ερευνητές, τους οποίους χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει σελίδα, επιστρέφουν πλέον στην Ελλάδα ή δεν μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Οι πόροι που εξασφαλίσαμε, μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης το 2015, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια και αντιστάσεις φαίνεται να πιάνουν τόπο και να δημιουργούν προοπτικές και καλύτερες προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε μαζί με τους νέους επιστήμονες την ανάπτυξη της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο.» 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top