25-09-18 Μόνιμοι διορισμοί 15.000 εκπαιδευτικών, ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου
Τέλος στα 11 «πέτρινα χρόνια» της αδιοριστίας στη δημόσια εκπαίδευση δίνει η ανακοίνωση από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, του αριθμού διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως είχε δεσμευτεί προς την εκπαιδευτική κοινότητα και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε κατά τη συνάντησή του με τα Δ.Σ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ ότι συνολικά την επόμενη τριετία θα πραγματοποιηθούν 15.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.
Πρόκειται για δέσμευση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η οποία υλοποιείται από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι οι μόνιμοι διορισμοί, η στήριξη του δημόσιου σχολείου, των εκπαιδευτικών που το υπηρετούν και η κάλυψη των παιδαγωγικών αναγκών των μαθητών, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί:
- 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά 2019 – 2020, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό,
- 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2020 – 2021,
- 5.250 εκπαιδευτικών, τη σχολική χρονιά 2021 – 2022.
Για την ανακοίνωση του αριθμού των μόνιμων διορισμών, με την οποία ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:
«Με τη σημερινή απόφαση, εκπληρώνεται ένα κρίσιμο μέρος του στόχου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση χρόνιων ελλείψεων στην εκπαίδευση. Από το 2009 και μετά δεν έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί, ενώ την ίδια περίοδο συνταξιοδοτήθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τη διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με τις χιλιάδες υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών του 2013, με την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, υποβάθμισαν συστηματικά τη δημόσια εκπαίδευση, απαξιώνοντας το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που παρά τις δυσκολίες κράτησε όρθιο το δημόσια σχολείο τα χρόνια των μνημονίων και πρέπει όλοι μας ως κοινωνία, με κάθε ευκαιρία, να τους ευχαριστούμε. Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πορείας. Πορείας δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Η ανακοίνωση των 15.000 μόνιμων διορισμών είναι ένα βήμα στην παραπέρα αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ειδικά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μόνιμοι διορισμοί έρχονται να ενισχύσουν τις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει όπως η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, οι νέες δομές στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η επέκταση του Ολοήμερου και στα Ολιγοθέσια Δημοτικά, η αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων, η νέα δομή του Λυκείου μαζί με το σύστημα που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ κλπ. Οι διορισμοί θα γίνουν με βάση την αναλογικότητα των αναγκών τόσο ως προς τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης όσο και ως προς τις ειδικότητες. Με δεδομένο το συνταγματικό και το νομοθετικό πλαίσιο καθώς και τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ζήτησα τις προτάσεις των δυο ομοσπονδιών ως προς το σύστημα μόνιμων διορισμών. Οι δυο Ομοσπονδίες δεν ήταν προετοιμασμένες σήμερα για κάτι τέτοιο. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουν. Αμέσως μετά θα θέσουμε σε διαβούλευση την τελική πρόταση της κυβέρνησης για το σύστημα διορισμών που θα νομοθετήσουμε».
Η δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά το τέλος της συνάντησης με τα Δ.Σ. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ