21 xairtz

21-12-18 Χαιρετισμός Υφ. Παιδείας στην εκδήλωση «Το μέλλον του παρελθόντος της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Χαιρετισμό στην εκδήλωση «Το μέλλον του παρελθόντος της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς» απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Λόγος 5», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι προκλήσεις για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και της διασποράς του 21ου αιώνα», συμμετείχαν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκοί και συγκεκριμένα οι: Γιώργος Αναγνώστου, Καθηγητής, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ΗΠΑ), Λίνα Βεντούρα, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κολλέγιο Χάβερφορντ (ΗΠΑ) και Αναστασία Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Κατά τον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «από τις δεκαετίες ’50-’60, με την εκρηκτική αύξηση της μετανάστευσης προς χώρες του εξωτερικού ως λύση στα μεταπολεμικά αδιέξοδα, ενώ και η παλαιότερη ιστορία της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις πληθυσμών προς ‘νέες πατρίδες’.

Σήμερα», πρόσθεσε, «σε αυτήν την πολιτιστική, κοινωνιολογική και ιστορική παρακαταθήκη, έρχεται να προστεθεί το φαινόμενο της νεομετανάστευσης, με πλήθος νέων να αναζητεί ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλες χώρες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετανάστευση του 21ου αιώνα κατέχει ένα σημαντικό τμήμα του πνευματικού μας κεφαλαίου· Νέοι επιστήμονες και εν γένει υψηλής μόρφωσης και δεξιοτήτων ανθρώπινο δυναμικό».

Η κ. Τζούφη σημείωσε ότι «η μετανάστευση του ‘χθες και του σήμερα’ αποτελεί ένα ζωντανό πεδίο επιστημονικό διαλόγου και έρευνας, ζωτικής σημασίας για την χάραξη μιας πολιτικής στρατηγικής που να θέτει τις βάσεις, ώστε οι νέοι επιστήμονές μας να μπορούν να αξιοποιηθούν και εδώ, μέσα από «γέφυρες» ενεργού επικοινωνίας και συνεργασίας».

Τέλος, η Υφυπουργός συνεχάρη την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για την πρωτοβουλία της και επεσήμανε ότι «αυτή η εξωστρέφεια και η παρέμβαση επί ζητημάτων που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας του τόπου μας, είναι ο ύψιστος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Εθνική μας Βιβλιοθήκη, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν μας, ιχνηλατώντας το ‘αύριο’».

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top