26-10-20 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προσομοίωσης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (23/10) στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας, με τη συμμετοχή φοιτητών από χώρες κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι προτάσεις των φοιτητών περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη για την Αλληλεπίδραση Εκπαίδευσης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς , η οποία ολοκληρώθηκε με το πέρας των διήμερων εργασιών. Η Διακήρυξη αυτή θα παραδοθεί για διαβούλευση στη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στις 29 Οκτωβρίου 2020.
Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, ως συντονιστής των δράσεων του Υπουργείου στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μέλος της ειδικής διυπουργικής επιροπής που συγκρότησε το Υπουργείο Εξωτερικών για τον σκοπό αυτό, ευχαρίστησε τους φοιτητές για τη συμμετοχή τους και τόνισε:
«Τις ημέρες των εργασιών σας είχατε την ευκαιρία να στοχαστείτε στο θέμα της αλληλεπίδρασης πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαίδευσης. Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας ειρήνης σε ένα διαπροσωπικό, αλλά και διαπολιτισμικό διάλογο, προωθώντας την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία. Είχατε επίσης την ευκαιρία να σκεφτείτε τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τη σημασία τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κλιματική αλλαγή και την εκπαίδευση.
Ως νέοι άνθρωποι, έχετε την πνευματική φρεσκάδα και τη σαφήνεια να διατυπώσετε προτάσεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο τη δική σας γενιά, αλλά και τις μελλοντικές, καλλιεργώντας έτσι την έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης, όπου κάθε γενιά αγωνίζεται όχι μόνο για το δικό της καλό, αλλά και για το καλό της επόμενης.
Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι επιθυμητό και σκόπιμο όλες οι χώρες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί να συμπεριλάβουν τη διάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και να την εντάξουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμενοι τις πολιτισμικές ταυτότητες και αναδεικνύοντας τις πολιτισμικές ποικιλότητες του πλανήτη.»