15-09-22 Παρουσίαση της Στρατηγικής της Κυβέρνησης για Κοινωνική Στέγη, με τίτλο "Σπίτι Μου!"-Ομιλία της Υπουργού Νίκης Κεραμέως
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι,
- Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, εντάσσονται μέτρα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για στήριξη της στέγης των φοιτητών/σπουδαστών σε δύο άξονες: πρώτος άξονας, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, δεύτερος, η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών σε 5 ΑΕΙ της χώρας.
- Πρώτον, η αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
- Πλέον, από τα 1.000 ευρώ, αυξάνεται στα 1.500 ευρώ.
- Και από τα 1.000 ευρώ αύξηση 100%, στα 2.000 ευρώ, σε όσους συγκατοικούν, σαν ένα επιπλέον κίνητρο για αξιοποίηση ακινήτων από περισσότερους του ενός φοιτητές.
- Θυμίζω ότι, βάσει ρύθμισης που είχε ανακοινωθεί από τον ΠΘ στην περυσινή ΔΕΘ και η οποία εφαρμόστηκε αμέσως, το στεγαστικό επίδομα δεν δίνεται μόνο σε φοιτητές Πανεπιστημίων αλλά και σε καταρτιζόμενους που φοιτούν σε Δημόσια ΙΕΚ. Συνεπώς και οι φετινές εξαγγελίες του ΠΘ αφορούν τόσο σε φοιτητές ΑΕΙ όσο και σε σπουδαστές ΔΙΕΚ που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια.
- Η αύξηση του επιδόματος από 1.000 σε 1.500 ευρώ, συνιστά προφανώς ένα μέτρο πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα μέτρο το οποίο επενδύει στην εκπαίδευση και τους νέους μας.
- Οι δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος υπολογίζονται σε 50.000 φοιτητές και σπουδαστές.
- Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι το ευνοϊκό αυτό μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά, με ωφελούμενους και τους φοιτητές και σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους και έτους κατάρτισης 2021-2022.
- Έτσι, θα εφαρμοστεί η αύξηση του επιδόματος, επομένως οι δικαιούχοι θα το λάβουν ήδη από αυτό το φθινόπωρο.
- Για το σκοπό αυτό, έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 25 εκ. ευρώ, με το οποίο ο συνολικός προϋπολογισμός για το επίδομα στέγης ξεπερνάει τα 75 εκ. ευρώ.
- Υπενθυμίζω εδώ ότι με ρύθμιση που είχε περάσει το Υπουργείο το 2021 υπάρχει ειδική πρόνοια για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα τρία ακριτικά πανεπιστήμια, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκεί τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα - αντί για 30.000, είναι 40.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος. Η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος θα εφαρμοστεί και εκεί κανονικά κατά 50% και αν υπάρχει συγκατοίκηση κατά 100%.
- Δεύτερος άξονας στην κατεύθυνση στήριξης της φοιτητικής στέγης, η πρωτοβουλία για δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας: Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης.
- Πρόκειται για τμήμα ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εν προκειμένω μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την κατασκευή φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 8.150 κλινών, συνολικού εκτιμώμενου κόστους κατασκευής άνω των 540 εκ. €.
- Με τις νέες φοιτητικές εστίες, στηρίζουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες σε αστικές περιοχές (ΠΑΔΑ), σε ακριτικές περιοχές (ΔΠΘ, ΠΔΜ), σε τουριστικές περιοχές (Πανεπιστήμιο Κρήτης), καθώς και στην ενδοχώρα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
- Μεριμνούμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών των Ιδρυμάτων μας, με την κάλυψη αναγκών στέγασης, σε μια ολιστική προσέγγιση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, τόσο μέσα από ένα πρόσφορο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο όσο και μέσα από υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
- Η κατασκευή σύγχρονων πανεπιστημιακών υποδομών δίνουν τη δυνατότητα:
- Να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
- Να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή κοινότητα.
- Να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου δομές που λειτουργούν προσθετικά στο συνολικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των Ιδρυμάτων μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Η παρουσίαση της Στρατηγικής της Κυβέρνησης για Κοινωνική Στέγη, με τίτλο «Σπίτι Μου!" ΕΔΩ