19-12-22 Η Ζ. Μακρή, σε Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη, με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολείων της ομογένειας
Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψής της στην Γερμανία, από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022, επισκέφθηκε τα αμιγή σχολεία της ομογένειας στο Ντίσελντορφ και την Φρανκφούρτη μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη.
Ειδικότερα, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, η κα Μακρή και ο κ. Κατσανιώτης, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Κοϊνη και τον Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης, που εποπτεύει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, κ. Αθανασίου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στις αμιγείς σχολικές μονάδες του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του Ντίσελντορφ, όπου συνομίλησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και συμμετείχαν στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και την θεατρική παράσταση που ετοίμασαν τα παιδιά του Δημοτικού για την υποδοχή τους. Οι δύο υφυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, εκτενώς, με τους εκπαιδευτικούς των δύο Συλλόγων Διδασκόντων, του Δημοτικού καθώς και του Γυμνασίου – Λυκείου, για τις ανάγκες τους, τις προκλήσεις αλλά και τα ζητήματα που καλούνται, καθημερινά, να επιλύσουν. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την επίσκεψη αυτή καθώς είναι η πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, που εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες και, εκ του σύνεγγυς, έχουν την ευκαιρία να θέσουν καίρια ζητήματα, όπως, ενδεικτικά και κυρίως: η δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας τόσο της ελληνικής γλώσσας όσο και της γερμανικής γλώσσας, η συγκρότηση τάξεων ένταξης αλλά και η παροχή παράλληλης στήριξης για μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, η χορήγηση επιμισθίου για τουλάχιστον πέντε έτη και η οικονομική ενίσχυση για την διαβίωση, το πλαίσιο των αποσπάσεων καθώς και η απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αναρρωτικών αδειών. Τα ίδια κοινά θέματα ετέθησαν στην υφυπουργό και από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, λίγο αργότερα, στις προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις που είχε, παρουσία του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Π. Αθανασίου, στο Γραφείο του, στο κέντρο του Ντίσελντορφ, με το προεδρείο της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και, συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο κ. Κουντούρη, την αντιπρόεδρο κ. Τομαρά και τον γραμματέα κ. Λαμπρινό, καθώς και με το προεδρείο του συλλόγου Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον πρόεδρο κ. Μπέλο, την αντιπρόεδρο κ. Γιαννίκη και τον ταμία κ. Καραναστάση.
Η κ. Μακρή, αφού άκουσε, με μεγάλη προσοχή, τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, δήλωσε ότι τα θέματα αυτά, τα οποία είναι σε γνώση του Υπουργείου, είναι εύλογα και εξαιρετικά σοβαρά και δεσμεύθηκε να τα μεταφέρει στην έχουσα την αρμοδιότητα υπουργό Παιδείας αλλά και να συνεργαστεί με την αρμόδια γενική διεύθυνση για τις διεθνείς σχέσεις του ΥΠΑΙΘ. Δεν παρέλειψε δε να ανανεώσει το ραντεβού της με τους εκπαιδευτικούς, αμέσως μετά τις εορτές, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά.
Ακολούθως, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη, τον Γενικό Πρόξενο στο Ντίσελντορφ κ. Κοϊνη και τον Αν. Συντονιστή ΓΣΕΝ κ. Αθανασίου, συμμετείχαν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και, συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο κ. Μπάκα, τον Α ́ αντιπρόεδρο κ. Μηντσιούδη, τον ταμία κ. Μυριούνη και τον κ. Δήμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Προξένου Ντίσελντορφ.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την παρουσία των δύο υφυπουργών στην Γερμανία τονίζοντας και εκείνοι, με την σειρά τους, ότι είναι η πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, που εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες. Ενώ, εξέφρασαν την αγωνία τους για την ρύθμιση της πλειονότητας των θεμάτων, που είχαν θίξει και οι εκπαιδευτικοί.
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας για την ζεστή υποδοχή, τόνισε ότι η παρουσία του κ. Κατσανιώτη και η δική της στην Γερμανία δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά, κυρίως, ουσιαστικό καθώς η ελληνομάθεια στα σχολεία της ομογένειας και η πλήρης στήριξή της αποτελεί έναν από τους πρώτιστους στόχους του ΥΠΑΙΘ αλλά και της πολιτείας, γενικότερα. Διαβεβαίωσε δε την αντιπροσωπεία των γονέων ότι συμμερίζεται την εύλογη ανησυχία τους καθώς τα παιδιά της ομογένειας καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, ιδίως εκείνα των νεομεταναστών, και δεσμεύθηκε ότι θα διερευνήσει το σύνολο των αιτημάτων, εκτενώς, με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ, με την επιστροφή της στην Αθήνα, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Τέλος, από κοινού, συμφωνήθηκε μία νέα συνάντηση, είτε διά ζώσης, είτε διαδικτυακή, με την έλευση του νέου έτους, για αναλυτικότερη συζήτηση επί των θεμάτων.
Η παρουσία της κας Μακρή στην Γερμανία ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, με την επίσκεψή της στο Ελληνικό Σχολείο Φρανκφούρτης, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη, συνοδευόμενοι από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Φρανκφούρτη κ. Κριεμπάρδη και την Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μπέση. Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου υποδέχθηκαν τους δύο υφυπουργούς με παραδοσιακά κάλαντα από την Μύκονο και τους ευχαρίστησαν με τον δικό τους τρόπο για την εκεί παρουσία τους. Ακολούθησε η επίσκεψή τους στο στεγαζόμενο, σε παρακείμενο κτήριο, Γυμνάσιο-Λύκειο Φρανκφούρτης, στη διάρκεια της οποίας η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους, απάντησε στα ερωτήματα που της τέθηκαν και δεσμεύτηκε να συνομιλήσει, εκ νέου, μαζί τους σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, την οποία, έμπρακτα, στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας.
Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή, με τις συντονισμένες και προγραμματισμένες επισκέψεις της με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη, στις σχολικές μονάδες της ομογένειας, επιδιώκει και καλλιεργεί τη συχνή επικοινωνία και την ενδυνάμωση των δεσμών με τους λειτουργούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και ανταποκρίνεται στα θέματα που τίθενται μέσα από τον ουσιαστικό, κάθε φορά, διάλογο.