07-06-17 Συνέντευξη Γ.Γ. Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου, στην «Πρωινή Ανάγνωση» του καναλιού της Βουλής
Τη σπουδαιότητα της Νέας Γενιάς και του ανθρώπινου κεφαλαίου για την αναζωογόνηση της «γαλάζιας» οικονομίας ειδικότερα και της ελληνικής ανάκαμψης γενικότερα, τόνισε ο ΓΓ Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου, προσκεκλημένος στην εκπομπή «πρωινή Ανάγνωση» του καναλιού της Βουλής.
Η τοποθέτησή του άρχισε με μια ευχή προς τους μαθητές της χώρας, μιας και η συνέντευξη συνέπεσε με την πρώτη ημέρα έναρξης των πανελλήνιων εξετάσεων, να βγουν απ’ τη διαγωνιστική διαδικασία με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και για τα όνειρά τους για τη συνέχεια της ζωής.
Ο Παυσανίας Παπαγεωργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα.
«Η συγκεκριμένη Γραμματεία φέρει το βάρος του 30% του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε ό,τι αφορά τις δομές. Ασχολείται με τη μάθηση και την εκπαίδευση των ενηλίκων. Καθώς απομακρυνόμαστε απ’ το σχολείο, δεν τελειώνει η αναγκαιότητα της μάθησης, της εκπαίδευσης και της γνώσης. Στόχος της Γραμματείας είναι να επεμβαίνει και, μάλιστα, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».
Ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα του διήμερου επιστημονικού συμποσίου «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», που διεξήχθη στις 26 και 27 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο οποίο ήταν κεντρικός εισηγητής στο κομμάτι «Ανθρώπινο κεφάλαιο, δεξιότητες και κοινωνική οικονομία στα νησιά», ο Παυσανίας Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι υπάρχουν «εργαλεία» σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που εξελίσσονται και φέρνουν αποτελέσματα: «Στα νησιά υπάρχουν επαγγέλματα που κινδυνεύουν να εκλείψουν. Βοηθάμε, με ύπαρξη δομών και προγραμμάτων, μέσω της δια βίου μάθησης, να δώσουμε δεξιότητες που σχετίζονται με αυτά τα επαγγέλματα ώστε να μην εξαφανιστούν. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με ναυπηγική και τα νησιά έχουν να κάνουν με παραδοσιακές τεχνικές ναυπηγικής. Αλλά ας μην περιοριστούμε στη νησιωτική πολιτική... Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων όπου η Γενική Γραμματεία επεμβαίνει με δομές και πολιτικές, σ’ όλη την Ελλάδα -όπως του λιθοξόου, στην Πελοπόννησο, που επίσης τείνει να εκλείψει».
Αναφορικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο στην ελληνική οικονομία, ο ΓΓ υπογράμμισε: «Αναπόσπαστο κομμάτι της ‘γαλάζιας’ οικονομίας είναι ο τουρισμός. Αυτό που θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τις εισροές τουριστών, είναι η ποιότητα του ελληνικού τουρισμού. Δεν είναι θέμα δομών μόνο, αλλά και ανθρώπινου κεφαλαίου –των ανθρώπων που προσφέρουν γνώσεις και ικανότητες και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αυτό το υψηλό επίπεδο επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης».
Μιλώντας για τα τρία προγράμματα της ΓΓΔΒΜΝΓ που «τρέχουν» αυτή την εποχή, είπε: «Όλα τα προγράμματα είναι ζωντανά, όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, όπου υπάρχει διασύνδεση με νησιωτική οικονομία και προσφέρουν σε ενήλικο πληθυσμό δεξιότητες για την επανένταξη στην αγορά εργασίας, καθώς και το Erasmus+ youth, που έχει να κάνει με τη νέα γενιά».
Ειδικά για τη Νέα Γενιά υπενθύμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την αναβάθμιση ενός «οργάνου-διεκπεραιωτή» σε μέσο χάραξης και συντονισμού οριζόντιας κυβερνητικής πολιτικής για τη νεολαία και τη νέα γενιά.