rsz 126 september

25-09-24 Δελτίο Τύπου  για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (European Day of Languages)

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Gitanas Nausėda, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Με την ευκαιρία της άσκησης αυτή την περίοδο από τη Λιθουανία της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Gitanas Nausėda, εξέδωσε την παρακάτω δήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2024.

«Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών μπορούμε όλοι να εκτιμήσουμε καλύτερα τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος και να γιορτάσουμε την ενότητά μας μέσα στην πολυμορφία.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ήδη από το 1599, ο Mikalojus Daukša, εκδότης των πρώτων βιβλίων στη λιθουανική γλώσσα, έγραψε στο κεφάλαιο «Postilė» (Πρόλογος προς τον καλοπροαίρετο αναγνώστη):

«Τα έθνη δεν ζουν ούτε από τη γονιμότητα της γης, ούτε από την ποικιλία των ρούχων, ούτε από την ομορφιά της χώρας, ούτε από τη δύναμη των πόλεων και των κάστρων, αλλά κυρίως με τη διατήρηση και τη χρήση της γλώσσας τους, η οποία ενισχύει  και διατηρεί την ενότητα, την αρμονία και την αδελφική αγάπη. Η γλώσσα είναι ο κοινός δεσμός της αγάπης, η μητέρα της ενότητας, ο πατέρας της ιδιότητας του πολίτη, ο φύλακας του κράτους». Ο Mikalojus Daukša,  αφού ζήτησε την προώθηση και τη διατήρηση της μητρικής γλώσσας του καθενός, ταυτόχρονα μίλησε με σεβασμό για τις άλλες γλώσσες.

Αυτά τα λόγια ενός ανθρωπιστή καθολικού ιερέα εκφράζουν τις ίδιες αξίες που οδήγησαν το Συμβούλιο της Ευρώπης να καθιερώσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, στις 26 Σεπτεμβρίου 2001.

Η γλωσσική ποικιλομορφία, από την οποία πηγάζει μια αξιοσημείωτη πολιτιστική ποικιλομορφία, είναι το θεμέλιο της σημερινής Ευρώπης.

Είμαστε μοναδικοί επειδή δίνουμε προσοχή σε κάθε γλώσσα, στη διατήρησή της, τη διάδοσή της στα δημόσια πράγματα. Ο σεβασμός όλων των γλωσσών, ακόμη και των μικρότερων, διασφαλίζει την επικοινωνία μας και διατηρεί ζωντανό το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενότητας, όπως δείχνουν τα σημερινά γεγονότα σε όλη την Ευρώπη.

Πάνω απ' όλα, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι χώροι της Ευρώπης γεμίζουν καθημερινά με μια υπέροχη πολυφωνία. Ο καθένας από εμάς απολαμβάνει τον ήχο της μητρικής του γλώσσας. Ο καθένας μας επιθυμεί να μάθει να μιλάει και άλλες γλώσσες.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Κατανοώντας καλύτερα ο ένας τον άλλον, είμαστε πιο ικανοί να βρούμε κοινές λύσεις και να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον στο οποίο όλοι είναι σημαντικοί, γιατί όλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γενέτειράς μας, της Ευρώπης.

Ας αγαπήσουμε αυτό το δώρο της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, όχι μόνο αγαπώντας τη μητρική μας γλώσσα, αλλά και μαθαίνοντας και άλλες γλώσσες!

Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Κάθε χρόνο, από το 2001, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, που γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στον πλούτο των γλωσσών που συνυπάρχουν στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη ομιλούνται πάνω από 225 αυτόχθονες γλώσσες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται καν οι γλώσσες που έφτασαν στην ήπειρο μέσω της μετανάστευσης.

Οι ειδικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών είναι να:

- Ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών, προκειμένου να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση

- Προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης

- Ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών, εντός και εκτός του σχολείου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται στενά για τον συντονισμό του εορτασμού αυτής της Ημέρας.

Ο σχετικός δικτυακός τόπος (ECML: https://edl.ecml.at/)  ο οποίος είναι διαθέσιμος σε 42 γλώσσες, παρέχει λεπτομέρειες για τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Ημέρας, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία πόρων και δραστηριοτήτων για όλους όσους ενδιαφέρονται για τις γλώσσες και την εκμάθησή τους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top