Πραγματοποίηση της 49ης Στρογγυλής Τραπέζης του Ευρωπαϊκού Δικτύου GENE στην Αθήνα, 19 και 20 Οκτωβρίου 2023.

            Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Παγκόσμια Εκπαίδευση GENE (Global Education Network Europe), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2023 η 49η Στρογγυλή Τράπεζα του Ευρωπαϊκού Δικτύου GENE. Η συνάντηση έλαβε χώρα δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 22 κράτη μέλη του Δικτύου.

             Το GENE είναι το δίκτυο που συνεργάζεται με Υπουργεία και Οργανισμούς που έχουν εθνική αρμοδιότητα για θέματα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Ξεκίνησε το 2001 με στόχο την προώθηση και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πολιτικών μάθησης στον τομέα της Εκπαίδευσης για την Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη. Συνεργάζεται με περισσότερα από 60 Υπουργεία και Οργανισμούς από περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές  χώρες. Εργάζεται για την επίτευξη  περισσότερων και καλύτερων πολιτικών εκπαίδευσης σε αυτόν τον τομέα, μέσα από μια σειρά διαδικασιών που έχουν αναπτυχθεί κατ’ εξοχήν τα τελευταία χρόνια.

             H χώρα μας, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, έχει αναπτύξει συνεργασία με το Δίκτυο GENE ήδη από το 2014 και συμμετέχει στις συναντήσεις του, οι οποίες πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο. Επιπροσθέτως, Ελληνικές καινοτόμες πρωτοβουλίες, έχουν αναγνωριστεί και βραβευτεί μέσω των παγκόσμιων βραβείων GENE Global Education. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «21st Century Skills Labs», έλαβε το βραβείο GENE Award 2020/2021. Εν συνεχεία, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του ΙΕΠ και του εν λόγω Δικτύου προκειμένου για τη διοργάνωση σεμιναρίων για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα παγκόσμιας εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι η Πρόεδρος Dr. Annette Scheunpflug  καθώς και o Εκτελεστικός Διευθυντής του Δικτύου κ. Liam Wegimont απέστειλαν εξ ονόματος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γραμματείας του GENE, ευχαριστήρια επιστολή αναφερόμενοι στη θερμή και φιλόξενη υποδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, και στην πλούσια και ποικίλη Ημερήσια Διάταξη, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις Ελλήνων εισηγητών και επισκέψεις σε σχολικές μονάδες. Κλείνοντας την επιστολή τους οι Dr. Scheunpflug  και  κ. Wegimont αναφέρονται στα πολύ θετικά σχόλια που έλαβαν από τους συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη  για τη διοργάνωση της  49ης Στρογγυλής Τραπέζης, στην Αθήνα, η οποία θεωρήθηκε ως η πιο επιτυχημένη από όλες τις αντίστοιχες διοργανώσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και η οποία συνέβαλε μεταξύ άλλων στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

            Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο GENE είναι διαθέσιμες, στην αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα του Δικτύου, στο σύνδεσμο:

https://www.gene.eu/

Έκτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Εκπαίδευση, 30 Νοεμβρίου 2023

Η 6η Ευρωπαϊκή Σύνοδος  για την Εκπαίδευση με θέμα “Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης: Μια πραγματικότητα για όλους ”.  Η εν λόγω σύνοδος κορυφής είναι η ετήσια εμβληματική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης (ΕΟΧ). Φέρνει σε επαφή τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και πέραν αυτής, καθώς και τις ευρωπαϊκές κοινότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως (μόνο στα αγγλικά) και θα είναι διαθέσιμη μέσω web streaming, αρχής γενομένης από τις 09:30 στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Τα κύρια ερωτήματα που θα καθοδηγήσουν τις συζητήσεις στη φετινή σύνοδο είναι:

  •       Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης προς όφελος όλων;
  •       Πώς σχεδιάζουν οι χώρες της ΕΕ να επενδύσουν καλύτερα σε ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση;
  •       Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες για να ευδοκιμήσουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση;
  •       Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και από τις χώρες της ΕΕ, καθώς και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη της κοινότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης από ολόκληρη την ΕΕ, θα συζητήσουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα.
  •       Μαζί, θα φέρουν νέες προοπτικές, καινοτόμες λύσεις και δημιουργικές προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω Διάσκεψη μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο: https://education.ec.europa.eu/event/the-european-education-area-a-reality-for-all?etrans=el

  •            Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Δίκτυο Ευρώπης (GENE). Συμμετοχή στο «European Congress on Global Education» και Υιοθέτηση της Νέας Διακήρυξης για την Εκπαίδευση για την Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη, (3-4 Νοεμβρίου 2022)».

Το εν θέματι συνέδριο σηματοδότησε την ευκαιρία να εγκριθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Παγκόσμια Εκπαίδευση στην Ευρώπη έως το 2050, ως το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 από το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Δίκτυο Ευρώπης (GENE). Το GENE, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά είναι ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερα από 50 υπουργεία, υπηρεσίες και άλλους εθνικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση πολιτικής στον τομέα της παγκόσμιας εκπαίδευσης.

Είκοσι (20) χρόνια μετά την Παγκόσμια Διακήρυξη για την Εκπαίδευση του Μάαστριχτ, η οποία παρείχε τον πρώτο ορισμό της παγκόσμιας εκπαίδευσης, αυτή η νέα δήλωση, που ονομάζεται επίσης Διακήρυξη του Δουβλίνου, υιοθετεί ένα κοινό μακροπρόθεσμο όραμα έως το 2050 και έχει σκοπό να επιτρέψει στους ανθρώπους να σκέφτονται κριτικά για τον κόσμο και τη θέση τους σε αυτόν. Στοχεύει ειδικότερα στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ βασικών παραγόντων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών και τις προσεγγίσεις για το σύνολο της εκπαίδευσης, την εκτίμηση του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών και η νεολαία στην προώθηση της αλλαγής, καθώς και τη συνεχή συνεργασία για τη συνοχή των πολιτικών και την ενσωμάτωση της παγκόσμιας μάθησης στην εκπαίδευση.

Το συνέδριο συγκέντρωσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της ως άνω νέας διακήρυξης, δηλαδή εκπροσώπους των υπουργείων και φορέων που απαρτίζουν το δίκτυο GENE, εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας, κοινωνίας των πολιτών, τοπικών κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, ακαδημαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω Δίκτυο και τη Νέα Διακήρυξη μπορείτε να ακολουθήσετε τον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://www.gene.eu/ge2050

  •            5η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για την Εκπαίδευση, 01.12.2022»

Η 5η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Εκπαίδευση με θέμα “Bright Young Minds” θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 1η Δεκεμβρίου τ.έ., με φυσική παρουσία (και διαδικτυακά), ώρες 09:30-18:00 τοπική Βρυξελλών. Η κύρια θεματική της εν λόγω Διάσκεψης θα αφορά τους νέους και τη σύνδεση των τομέων παιδείας και νεολαίας.

Οι συμμετέχοντες θα είναι κυρίως από τον χώρο της νεολαίας (εκπρόσωποι νεολαίας, οργανώσεις νέων και νέοι δημοσιογράφοι). Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει η Επίτροπος Gabriel, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen  και ο Αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη 21 Υπουργοί και 4 Ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως.

Τα κύρια θέματα της Διάσκεψης είναι τα εξής:

  •  Η Έκθεση Προόδου του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης
  •  Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πανεπιστήμια
  •  Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση
  •  Η υποδοχή των Ουκρανών μαθητών/φοιτητών στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα των ΚΜ.

Το πρόγραμμα έχει ήδη αναρτηθεί εδώ:  https://education.ec.europa.eu/el/event/fifth-european-education-summit-bright-young-minds

Γλώσσα εργασίας θα είναι η αγγλική.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top