«ERASMUS+»: ΕΓΓΡΑΦΑ, ΟΔΗΓΟΙ, ΝΕΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (ΤΟΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ)

Θεμελιώδη Έγγραφα Erasmus+

Για τα θεμελιώδη έγγραφα του Προγράμματος, πατήστε εδώ.

Εκδόσεις Erasmus+

Εκδόσεις ΚΑ2

Εκδόσεις για όλες τις δράσεις

Μελέτες Αντικτύπου

Εκδηλώσεις Erasmus+

Σχετικά με τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ERASMUS+» (ΤΟΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ERASMUS+»

Xάρτης Erasmus+ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο Χάρτης Erasmus για την Ανώτατη/Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ECHE) παρέχει το γενικό πλαίσιο ποιότητας για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δραστηριότητες συνεργασίας τις οποίες μπορεί να πραγματοποιήσει ένα ίδρυμα ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο.

Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια

Το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ το 2017, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν ένα όραμα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προωθήσουν ορισμένες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων:... την ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων σε όλη την ΕΕ μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας, έως το 2024, είκοσι περίπου «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», δηλ. δικτύων πανεπιστημίων «από τη βάση προς την κορυφή» σε όλη την ΕΕ, που θα επιτρέπουν στους σπουδαστές να λαμβάνουν τίτλο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ και θα συμβάλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. 

Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίνεται η πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», την οποία ανέπτυξαν από κοινού ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητικές οργανώσεις, κράτη μέλη και η Επιτροπή. Με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε κατά την αρχική φάση, η πρωτοβουλία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος Erasmus+2021-2027.

Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια αποτελούν επίσης εμβληματική πρωτοβουλία τηςευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πανεπιστήμια, η οποία θέτει ως φιλοδοξία τη στήριξη 60 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως τα μέσα του 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο.

Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών

 Η Δράση ‘Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών (European Language Label) αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της πολυγλωσσίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εκμάθησης γλωσσών με απώτερο στόχο τη συνολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον τομέα των γλωσσών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών είναι μια διάκριση που απονέμεται σε φορείς και μεμονωμένα άτομα που επιτυγχάνουν να αναπτύξουν εργαλεία και να εφαρμόσουν μεθόδους διδασκαλίας που μπορούν να αποτελέσουν καλές πρακτικές και να υιοθετηθούν σε γλωσσικά περιβάλλοντα διαφορετικά από αυτά που αναπτύχθηκαν.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί μια κινητήρια δύναμη για την εκμάθηση γλωσσών και προσφέρει νέες δυνατότητες στους νέους για να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους γνώσεις συμμετέχοντας σε προγράμματα σπουδών και κατάρτισης στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο.

ECVET

Το ECVET (European Credit system for Vocational Education & Training) είναι ένα σύστημα για την αναγνώριση, συγκέντρωση και μεταφορά πιστωτικών μονάδων (credits) στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.  Με το σύστημα αυτό μπορούν να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες (μαθησιακά αποτελέσματα) που απέκτησε ένα άτομο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο εντός των συνόρων της χώρας του, όσο και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ειδικότερα, μέσω του ECVET, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητευόμενους / εκπαιδευόμενους που έχουν αποκτήσει εκπαιδευτική εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αναγνωριστεί και να συμπεριληφθεί αυτή η εμπειρία ως μέρος της επαγγελματικής τους εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα τους.

Σκοπός του ECVET είναι να καταστεί δυνατή η αναγνώριση των προσόντων των εκπαιδευομένων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, της αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τη διάρκεια των περιόδων κινητικότητας. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο.

Jean Monnet

Οι Δραστηριότητες Jean Monnet, μετεξέλιξη του προγράμματος Jean Monnet που ξεκίνησε το 1989, στοχεύουν στην προώθηση της αριστείας στη διδασκαλία και την έρευνα στον τομέα των ευρωπαϊκών σπουδών παγκοσμίως. Αναμένεται ότι οι Δραστηριότητες Jean Monnet θα ενθαρρύνουν μακροπρόθεσμα την προώθηση και τον εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών σπουδών παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο.

Διεθνικές Δραστηριότητες Συνεργασίας (TCAs)

Οι Διεθνικές Δραστηριότητες Συνεργασίας διοργανώνονται από τις Εθνικές Μονάδες των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ και στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας στη συνολική εφαρμογή του Προγράμματος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση του αντίκτυπου του Προγράμματος σε συστημικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:tca@iky.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top