Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ)
Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) θεσμοθετήθηκε κατόπιν της υιοθέτησής του από το Συμβούλιο της Ευρώπης με το ψήφισμα της 31ης Μαρτίου 1995, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (C.207/12.08.1995). Η χορήγηση του ΚΠΓ πραγματοποιείται βάσει των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που ορίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 5 του ν. 2740/1999 «Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και άλλες διατάξεις» (Α’ 186), όπως ισχύει, καθώς και από τις διατάξεις της υπό στοιχεία 14420/ΚΒ/04-02-2008 απόφασης του ΥΠ.Ε.Π.Θ. «Εξετάσεις - Όργανα εξετάσεων για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας», όπως αυτή ισχύει (Β’ 218).
Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, το ΚΠΓ χορηγείται κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις και πιστοποιεί τη γνώση ξένων γλωσσών σύμφωνα με την εξάβαθμη κλίμακα επιπέδων, όπως αυτή καθορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποτυπώνεται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες. Ειδικότερα, το ΚΠΓ πιστοποιεί τη γνώση των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών και Ισπανικών στα εξής επίπεδα:
α) Α1: «Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας»
β) Α2: «Βασική γνώση της ξένης γλώσσας»
γ) Β1: «Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας»
δ) Β2: «Καλή γνώση της ξένης γλώσσας»
ε) Γ1: «Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας»
στ) Γ2: «Άριστη γνώση της ξένης γλώσσας».
Επιπλέον, πιστοποιεί τη γνώση των Τουρκικών στα ακόλουθα επίπεδα:
α) Β1: «Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας»
β) Β2: «Καλή γνώση της ξένης γλώσσας»
γ) Γ1: «Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας»
δ) Γ2: «Άριστη γνώση της ξένης γλώσσας».
Στις εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) δύνανται να συμμετέχουν Έλληνες πολίτες, ομογενείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Οι εξετάσεις για τη χορήγηση του ΚΠΓ διεξάγονται δύο φορές ετησίως και προκηρύσσονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην οποία ορίζονται οι ημερομηνίες διεξαγωγής, οι εξεταζόμενες γλώσσες, τα επίπεδα γλωσσομάθειας και οι προθεσμίες υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής.
Στους επιτυχόντες αποδίδεται δίγλωσσο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (στην ελληνική και την εξεταζόμενη ξένη γλώσσα). Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού, οι επιτυχόντες μπορούν να αιτηθούν την έκδοση προσωρινής βεβαίωσης επιτυχίας από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις. Αυτή η βεβαίωση θα ισχύει έως την έκδοση του πιστοποιητικού.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 10 του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232), το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας αναγνωρίζεται ως πρόσθετο προσόν για διορισμό ή πρόσληψη σε φορείς του Δημοσίου.