02 08 16 prosfiges

02-08-16 O Nίκος Φίλης για την εκπαίδευση των προσφύγων

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των προσφύγων και της εκπαίδευσής τους έκανε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τονίζοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια: Άφησα τελευταίο το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου ζήτημα αυτής της εποχής, που είναι το προσφυγικό και η προσπάθεια με τρόπο έγκυρο, παιδαγωγικά ορθό να υποδεχθούμε τα παιδιά των προσφύγων στα ελληνικά σχολεία. Πρόκειται για 22.000 προσφυγοπούλα από ενός μηνού έως 18 ετών. Ξέρω ότι τα παιδιά των 15,16,17, και 18 οι έφηβοι πολέμου είναι περιπτώσεις που χρειάζονται μια ειδική μεταχείριση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μέρος της οποία είναι η εκπαίδευση. Είμαστε σε επικοινωνία με τις διεθνείς οργανώσεις και τις ΜΚΟ αλλά και τις επίσημες οργανώσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.. Έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια προκειμένου να προχωρήσουμε ένα σχέδιο το οποίο έχει μια πολυμορφία, μια ευελιξία.

 

Ο Νίκος Φίλης αναφέρε ότι η βασική κατεύθυνση είναι σταδιακά τα προσφυγόπουλα να μπουν στη τάξη των σχολείων στην τυπική εκπαίδευση και αυτό απαιτεί προετοιμασία και δε μπορεί να γίνει ξαφνικά. Αυτός είναι κια λόγος που θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής, με προσωπικό που θα προσλάβει το ΥΠΠΕΘ.  Στις τάξεις υποδοχής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά ένα γλωσσικό πρόγραμμα πολιτισμού, να μάθουν ελληνικά, μια ξένη γλώσσα γιατί τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.

 

Άλλος ένας στόχος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι η  ενίσχυση της γνώσης των παιδιών των προσφύγων γύρω από την μητρική τους γλώσσα είτε αυτά είναι Φαρσί είτε αραβικά. "Πιστεύουμε ότι αποτελεί πολιτιστικό κεφάλαιο για τον μετανάστη, αναπαλλοτρίωτο πρέπει να το σεβαστούμε η μητρική του γλώσσα συν τα υπόλοιπα. Η ιστορία των παιδιών που θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής στα δημοτικά σχολεία, στην αρχή μετά τα μαθήματα του υπόλοιπου σχολείου, σιγά-σιγά με συνύπαρξη στο προαύλιο παιδιών που θα μπορούν να παίζουν να κάνουν γυμναστική, να κάνουν μουσική, καλλιτεχνικά μαθήματα, να μιλάνε με τη γλώσσα του σώματος που τα παιδιά ξέρουν" δήλωσε ο Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, προσθέτοντας και τα ακόλουθα:

Είναι μια προσπάθεια πολύ σύνθετη, η οποία καθοδηγείται με ένα τρόπο πολύ ουσιαστικό παιδαγωγικό από την επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας. Υπάρχει ένα άλλο κομμάτι σημαντικό, παιδιά προσφύγων τα οποία βρίσκονται σε μεγάλα camp μακριά από τους οικιστικούς χώρους, από τις πόλεις και η μεταφορά τους δεν είναι εύκολη. Είμαστε αναγκασμένοι σε ορισμένα να ιδρύσουμε σε πρώτη φάση σχολικές μονάδες μέσα στο χώρο των camp. Θα ήθελα να σας πω ότι στην προσπάθεια αυτή, είμαστε σε συνεννόηση με τις περιφέρειες, τους δήμους, ένα μέρος από τις 22.000 παιδιά για να μεταφέρεις είναι μεγάλη προσπάθεια. Η μεταφορά των παιδιών υπολογίζεται σε κόστος να είναι της τάξης των 9.500.000, επαναλαμβάνω από ξένους πόρους που αφορούν τους πρόσφυγες.

 

Τέλος, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα υπάρξης εκπαιδευτικού υλικού για τους πρόσφυγες σημειώνοντας :είναι σαφές ότι θα χρειαστεί εκπαιδευτικό υλικό κυρίως όμως, είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει το πρόγραμμα αυτό όχι μόνο γιατί εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχει αλλά γιατί υπάρχει η προσφορά των εκπαιδευτικών, αυτών που ήξεραν και δώσανε τη μάχη πριν 15-20 χρόνια στο δημόσιο σχολείο και φρέναραν το ρατσισμό και το νεοφασισμό στα σχολεία.

 

 Είναι αυτοί που γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ισότιμο τρόπο και να τα εντάσσουν στην κοινωνία μας, είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, ανταποκρίνονται στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, συμπάθειας και αγάπης του ελληνικού λαού προς τους μετανάστες και τα παιδιά τους.

Σ' αυτή ακριβώς την λαϊκή εντολή είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε. Δεν θέλω περαιτέρω να συνεχίσω και κυρίως δεν θα ήθελα να αρχίσω τη συζήτησή μας με αντιπαραθέσεις, οι οποίες συν τω χρόνω μπορούν να ωριμάσουν και να δημιουργήσουν από το σημερινό πλαίσιο, κάποιες συνεννοήσεις.

Απλώς θέλω να πω, ότι καταθέτουμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

 

O2-08-16 Education Ministry has secured funding for refugee education

Addressing parliament’s education committee, Education Minister Nikos Filis said the refugee issue is the most important matter of this period and that Greek schools must receive refugee children in a paedagogically suitable framework. Filis said there are 22,000 refugee children between one month and 18 years old in Greece, and that in many cases of adolescents between 15-18 years of aged who have experienced war, psychological support will be necessary

Filis said the ministry is in contact with official UN and EU organisations and has secured funding for a flexible, multi-faceted approach.

The overarching aim is to eventually integrate refugee children in regular Greek schools, but before that there will be “reception classes” staffed by the ministry [800 teachers will be hired] and offering a Greek language and culture programme and another foreign language, as most children and their parents want to leave Greece.

Another aim is to bolster refugee children’s knowledge of their mother tongue, whether Farsi or Arabic, with tutoring.

At first refugee childrens’ instruction will begin after the end of the school day, and eventually they will meet up in the schoolyard for play, gymnastics, music, art, and “speaking through body language, which children know well”, Filis said.

Filis said the complex integration process is being handled by the ministry’s academic committee, and there is close cooperation with prefectures and municipalities.

For children in camps that are far from urban centres, at first schools will operate on site, at the camps.

 Foreign refugee funding will help cover the 9.5 million euros needed for the educational transport of children.

The education minister also underlined the need for teaching materials for refugee children, and expressed confidence that the programme will succeed because all necessary preparations are being made and teachers will help, as they did 15-20 years to eradicate racism and neo-fascism from schools.

“The teachers know how to behave toward children with a sense of parity and integrate them in society, and they are responding to the great wave of solidarity, sympathy and love of the Greek people for migrants and their children,” Filis said.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top